AcasăȘTIRI EXTERNECorectitudinea politică dictează și de Halloween în SUA. „Costumele ofensatoare” și „însușirea...

Corectitudinea politică dictează și de Halloween în SUA. „Costumele ofensatoare” și „însușirea culturală”

Corectitudinea politică dictează și de Halloween în SUA. „Costumele ofensatoare” și „însușirea culturală” / Foto: printscreen

În timp americanii se pregătesc să sărbătorească Halloween-ul, luni, mai multe universități și-au avertizat studenții, sfătuindu-i să nu îmbrace anumite costume care ar putea fi „ofensatoare”.

În vizorul acestor instituții de învățământ superior este „însușirea culturală”, astfel că mai multe universități, situate în diferite zone ale Statelor Unite, au decis să își sfătuiască studenții să evite să „jignească anumite culturi”.

Costume „stereotipizate” și jignitoare

University of Wisconsin-Madison, Ohio University, University of Colorado-Boulder, University of Nebraska-Lincoln și University of Michigan și-au încurajat studenții să aleagă un costum de Halloween care să „nu-și însușească o altă cultură”.

Universitatea din Wisconsin-Madison are o pagină web dedicată „conștientizării culturale de Halloween”, care precizează că studenții ar trebui să evite costumele „rasiste, grosolane sau insensibile din punct de vedere cultural”.

„Atunci când cineva adoptă aspecte ale unei culturi care nu este a sa, este adesea privit ca dovedint o lipsă de respect atunci când elementele culturale sunt copiate dintr-o cultură marginalizată de către membrii culturii dominante și folosite în afara contextului lor cultural”, se arată pe pagina web, relatează The New York Post.

Universitatea din Wisconsin-Madison a declarat că până și vedeta pop Katy Perry este vinovată de însușire culturală, deoarece „mai multe” dintre videoclipurile sale muzicale își însușesc alte culturi și folosesc „costume stereotipizate”.

Universitatea le-a cerut studenților să „ia în considerare cum s-ar simți altcineva” dacă s-ar îmbrăca ca un „stereotip sau o cultură cu care nu vă identificați direct”.

Harrison Wells, președintele filialei Young Americans for Freedom de la Universitatea din Wisconsin, a declarat pentru Fox News Digital că școala nu ar trebui să-și bage nasul unde nu-i fierbe oala și să impună cultura woke. „Nu cred că universitatea are ce căuta în a le spune studenților cum trebuie să se îmbrace. Mai ales în afara campusului”.

Wells a spus că universitățile au adesea „un mod ciudat” de a defini aproprierea culturală. „Ele tind să protejeze anumite grupuri care cred că trebuie protejate (…) Și cred că scopul Halloween-ului este să te costumezi în ceva ce nu ești. Este să te prefaci că ești ceva ce nu ești pentru acea zi”, a spus Wells.

Alte școli, cum ar fi Universitatea din Colorado, Boulder, afirmă că „însușirea culturii” este o „infracțiune comună” în timpul sărbătorilor de Halloween.

„Aproprierea culturală – utilizarea necorespunzătoare a ideilor, simbolurilor sau stereotipurilor aparținând unei alte culturi – este o infracțiune frecventă în cazul costumelor de Halloween. Aceste tipuri de costume sunt jignitoare deoarece reduc adesea o cultură la o caricatură. Faptul de a recunoaște și de a fi atenți la însușirea culturală ne poate ajuta să creăm o comunitate mai primitoare și mai incluzivă pentru toți colegii noștri”, se arată pe pagina web a universității.

author avatar
Tudor Borcea