AcasăȘTIRI EXTERNECorectitudine politică: OMS se pliază la ordinele lui Biden. Variola maimuței va...

Corectitudine politică: OMS se pliază la ordinele lui Biden. Variola maimuței va avea altă denumire

Corectitudine politică: OMS se pliază la ordinele lui Biden. Variola maimuței va avea altă denumire / Foto: The White House

OMS va redenumi variola maimuței ca „MPOX”. Măsura vine pe fondul presiunilor administrației Joe Bide asupra organizației mondiale a sănătății de a acționa rapid pentru a reduce „stigmatizarea” în jurul numelui virusului.

Decizia, care ar putea fi anunțată încă de miercuri, vine în urma unui acord inițial pe care OMS l-a făcut în timpul verii pentru a lua în considerare sugestii pentru noul nume al variolei maimuței.

Numele virusului „stigmatiza” populația de culoare

De asemenea, această decizie vine ca răspuns la presiunea tot mai mare exercitată de înalții oficiali ai administrației Joe Biden, care, în privat, au îndemnat liderii OMS să schimbe numele și au sugerat că SUA vor acționa unilateral dacă organismul internațional nu acționează suficient de rapid.

OMS acționează în mod tradițional ca un coordonator global în probleme de sănătate publică, inclusiv declararea urgențelor sanitare internaționale și recomandarea de nume pentru boli care sunt apoi adoptate de fiecare țară în parte.

Dar administrația Biden s-a îngrijorat luni de zile că numele virusului  – variola maimuței – adâncea stigmatizarea – în special în rândul persoanelor de culoare – și că mișcarea lentă către o nouă denumire împiedica campania de vaccinare pe care a început-o în vară, au declarat persoanele care au cunoștință de acest lucru.

OMS nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Casa Albă a refuzat să comenteze. Experții în sănătate publică și activiștii LGBT au cerut în mod similar renunțarea la denumirea virusului, pe care a primit-o la descoperirea sa în 1958, de când a început să se răspândească pe scară largă în primăvara anului trecut.

Aceștia au argumentat că denumirea de variola maimuței este imprecisă, merge în favoarea stereotipurilor rasiste despre Africa și este în detrimentul răspunsului global, informează Politico.

„În contextul actualei epidemii globale, referirea continuă la acest virus și la faptul că acest virus este african, precum și nomenclatura acestuia, nu numai că este inexactă, dar este și discriminatorie și stigmatizantă”, a scris un grup de oameni de știință într-o declarație comună publicată în iunie.

Scădere a cazurilor în SUA

Virusul care în curând va fi cunoscut sub numele de MPOX a început să se răspândească rapid în SUA în luna mai, surprinzând oficialii din domeniul sănătății și stimulând o campanie națională pentru a ține sub control epidemia. În august, Casa Albă a preluat gestionarea răspunsului, numind o pereche de coordonatori de răspuns la monkeypox.

În SUA s-au înregistrat aproape 30.000 de infecții în timpul epidemiei, potrivit datelor Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor, virusul afectând în mod covârșitor comunitatea bărbaților homosexuali.

Însă, ajutată de campania de vaccinare a guvernului, criza inițială pare să se fi diminuat, noile cazuri scăzând vertiginos de la un maxim de peste 400 pe zi în timpul verii la un număr zilnic de cazuri la nivel național în jur de zece în ultima săptămână.

author avatar
Tudor Borcea
264 afisari

4 COMENTARII

  1. Variola kurkubeistilor atei si decadenti din Occidentul Colectiv recent colectivizat !! Acolo toti merita sa devina Maimute 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger