AcasăȘTIRI EXTERNECorea de Nord dezvăluie noi obiective militare. Planurile lui Kim Jong-un pentru...

Corea de Nord dezvăluie noi obiective militare. Planurile lui Kim Jong-un pentru 2023

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a dezvăluit noi obiective pentru armată în 2023, în cadrul unei reuniuni a Partidului Muncitorilor, aflat la putere, a relatat miercuri presa oficială nord-coreeană, evocând un nou an cu multiple teste balistice și tensiuni cu Seulul.

În cea de-a doua zi a reuniunii plenare a partidului de guvernământ, Kim Jong-un a vorbit despre „situația provocatoare nou creată” în peninsula coreeană și despre peisajul politic mai larg, a relatat agenția de presă KCNA.

Arsenal nuclear extins, armament mai performant

El a dat instrucțiuni pentru a consolida capacitățile de apărare ale Phenianului pentru a „proteja drepturile de suveranitate și interesele naționale” pentru a putea face față „diferitelor fluctuații ale situației politice”, a scris KCNA.

Nu au fost oferite detalii cu privire la obiectivele prezentate de Kim Jong-un. Cu toate acestea, comentariile par să indice faptul că Coreea de Nord intenționează să-și continue consolidarea militară, după ce a efectuat un număr fără precedent de teste balistice în acest an, scrie Boursorama.

Unii observatori spun că noile obiective ar putea fi legate de eforturile lui Kim de a-și extinde arsenalul nuclear și de a introduce o serie de sisteme de armament de înaltă tehnologie, cum ar fi rachete cu focoase multiple, o armă cu rază lungă de acțiune mai agilă, un satelit de spionaj și drone avansate.

Aceștia spun că, în cele din urmă, Kim ar avea ca scop să își folosească capacitatea nucleară sporită pentru a-și forța rivalii să accepte Nordul ca stat nuclear legitim, un statut pe care el l-ar considera esențial pentru a obține ridicarea sancțiunilor internaționale impuse țării sale.

Deja ridicate pe tot parcursul anului, tensiunile dintre Phenian și Seul au fost accentuate săptămâna aceasta după incursiunea a cinci drone nord-coreene în Coreea de Sud.

Luni, armata sud-coreeană a tras focuri de avertisment și a lansat avioane de luptă și elicoptere, după ce a detectat ceea ce a numit cinci drone nord-coreene care au încălcat spațiul aerian al Sudului. De asemenea, Coreea de Sud și-a trimis propriile mijloace de supraveghere, într-o referire probabilă la dronele fără pilot, peste granița cu Coreea de Nord, ca răspuns.

Armata sud-coreeană a declarat că nu a reușit să doboare dronele și a prezentat scuze publice pentru că a provocat probleme de securitate. Președintele Yoon Suk Yeol a cerut o apărare aeriană puternică și drone invizibile de înaltă tehnologie pentru a monitoriza mai bine Coreea de Nord.

author avatar
Tudor Borcea
199 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri