AcasăȘTIRI EXTERNECopleșiți de pandemie, americanii plonjează în droguri și supradoze

Copleșiți de pandemie, americanii plonjează în droguri și supradoze

„Drogurile sunt peste tot, dar autoritățile se gândesc doar la Covid”: Beverly Veres, mama a doi fii dependenți de heroină, este disperată să vadă  cum serviciile de sănătate sunt  monopolizate de pandemie, astfel încât în Statele Unite a crescut numărul supradozelor.

Beverly, soțul ei Steve și fiii lor –  Douglas, în vârstă de 24 de ani, și Charles, 29 de ani –  locuiesc în Clearfield, o zonă rurală măcinată de șomaj,  departe de centrele urbane din Pittsburgh sau Philadelphia. În acest mic district, coronavirusul a ucis oficial 114 persoane într-un an. Și după ce și-au văzut cei doi fii reluând consumul de heroină în 2020, soții Veres sunt convinși că efectele economice ale pandemiei au crescut consumul de droguri.Cifrele de deces prin supradozaj pentru 2020 sunt încă parțiale, dar, cu 19 decese deja înregistrate în Clearfield, acestea sunt deja mai mari decât totalele pentru 2018 sau 2019, notează AFP. Aceeași tendință apare pentru Statele Unite în ansamblu: Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) estimează că numărul deceselor – în principal din cauza opioidelor care au inundat țara în ultimii ani – a crescut cu aproape 25% între iulie 2019 și iulie 2020.

Coborârea în iad

Douglas Veres a trecut mai întâi la metamfetamine, apoi, în iulie la heroină, o adevărată „coborâre în iad”, spune mama lui. Încarcerat pentru că șofa sub influența drogurilor, el nu a primit niciun tratament anti-dependență în închisoare din cauza izolării Covid. Reabilitarea pe care a încercat-o după eliberarea sa nu a funcționat, deoarece vizitele și sesiunile de terapie de familie au fost întrerupte, tot din cauza pandemiei. Un alt caz este Savannah Johnson, fostă dependentă de droguri în vârstă de 26 de ani,  care a mărturisit că  a riscat recidiva la începutul restricțiilor Covid. După un an de detoxifiere, incapabilă să-și reia profesia de asistent medical, își luase un job într-o pizzerie. L-a pierdut, odată cu închiderea localului. “Nu mai aveam de lucru, trebuia să stau acasă și să mă izolez – aici intervine tentația  drogului”, spune ea. “Pe parcursul pandemiei, problemele dependenței au explodat complet. Este cumva de înțeles, oamenii izolați și marginalizați  își spun” iau ceva care mă ajută să trec peste o perioadă deprimantă”, subliniază Kim Humphrey, manager local al asociației părinților dependenților de droguri, „Parents of Addicted Loved Ones”. Cu toate acestea, înainte de pandemie, criza  opioidelor și creșterea supradozelor pe care le-a provocat – cu aproximativ 500.000 de decese în Statele Unite din 1999, inclusiv 50.000 doar în 2019 – părea să se stabilizeze. “Înainte de pandemie, această criză ​​era principala problemă a serviciilor de sănătate publică, dar începeam să facem progrese. Dar astăzi, toată lumea este absorbită de Covid. Toți sunt copleșiți și nu se mai ocupă de altceva. Asta e un lucru periculos, care duce la situații sociale foarte critice”, spune Marcus Plescia, ofițer medical al organizației ASTHO care reunea oficiali din domeniul sănătății din statele americane.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
196 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger