AcasăCORONAVIRUSCopiii, extrem de contagioși la COVID-19! Întoarcerea în școli, pericol masiv de...

Copiii, extrem de contagioși la COVID-19! Întoarcerea în școli, pericol masiv de infecții!

În cel mai cuprinzător studiu asupra pacienților pediatrici până în prezent, cercetătorii de la Spitalul General Massachusetts (MGH) și Mass General Hospital for Children (MGHfC) au furnizat date care arată că copiii joacă un rol mai mare în răspândirea virusului COVID-19, potrivit EurekAlert!.

Într-un studiu efectuat pe 192 de copii cu vârste cuprinse între 0-22 de ani, 49 de copii au testați pozitiv cu SARS-CoV-2, iar încă 18 copii au prezentat forme cu debut tardiv al virusului . De asemenea, căile respiratorii al copiilor infectați au fost cu mult mai afectate.

„Am fost surprins de nivelul ridicat al virusului pe care l-am găsit la copiii de toate vârstele, în special în primele două zile de infecție”, spune Lael Yonker, MD, director al Centrului de Fibroză Chistică MGH și autor principal al studiului, „Pediatric SARS-CoV-2: Clinical Presentation, Infectivity, and Immune Reponses „, publicat în Journal of Pediatrics. „Nu mă așteptam ca încărcătura virală să fie atât de mare. Vă gândiți la un spital și la toate măsurile de precauție luate pentru a trata adulții grav bolnavi, dar încărcăturile virale ale acestor pacienți spitalizați sunt semnificativ mai mici decât la un copil sănătos” a adăugat Yonker.

Riscul este mai mare decât în cazul adulților, spun cercetătorii americani

Transmiterea sau riscul de contagiune este mai mare cu o astfel de cantitate virală. Chiar și atunci când copiii prezintă simptome tipice COVID-19, cum ar fi febra, nas curgător și tuse, ele se suprapun și se pot confunda adesea cu bolile obișnuite ale copilăriei, inclusiv cu gripa și răceala obișnuită. Acest lucru dă bătăi de cap în aplicarea unui diagnostic precis al COVID-19, boala derivată din coronavirusul SARS-CoV-2, spune Yonker.

Adevăratul risc vine o dată cu redeschiderea școlilor, centrelor de zi și a altor locații cu o densitate ridicată de copii și, astfel prin interacțiunea strânsă cu profesorii și membrii personalului. „Copiii nu sunt imuni la această infecție”, spune Alessio Fasano, director al Centrului de Cercetări pentru Imunologie și Biologie Mucozală la MGH. „În timpul acestei pandemii COVID-19, am examinat în principal subiecți simptomatici, astfel încât am ajuns la concluzia eronată că marea majoritate a persoanelor infectate sunt adulți. Cu toate acestea, rezultatele noastre arată că copiii nu sunt protejați împotriva acestui virus. Nu ar trebui să excludem copiii ca potențiali transmițători pentru acest virus” a explicat Fasano.

În calitate de pediatri MGHfC, atât Yonker, cât și Fasano adresează în mod constant întrebări părinților cu privire la întoarcerea în siguranță a copiilor lor la școală. Aceștia sunt de acord că cea mai importantă întrebare este ce măsuri vor pune în aplicare școlile „pentru a menține copiii, profesorii și personalul în siguranță”. Recomandările din studiul lor ( la care au participat alți 30 de co-autori din MGHfC, MGH, HMS, Massachusetts Institute of Technology, Brigham and Women) includ ideea că nu ar trebui să ne bazăm doar pe verificarea temperaturii corpului sau pe monitorizarea simptomelor pentru a identifica infecția SARS-CoV-2 în mediul școlar.

Măsurile sanitare anti-COVID – recomandarea cercetătorilor

Cercetătorii subliniază importanța altor proceduri pentru a preveni infecția, inclusiv distanțarea socială, utilizarea măștilor, metode eficiente de spălare a mâinilor și aplicarea unui scenariu mixt în școli.  Fasano se teme că  reluarea cursurilor în școală fără o planificare adecvată ar putea duce la o creștere masivă de infecții cu COVID-19. „Dacă școlile s-ar redeschide pe deplin fără măsurile de precauție necesare, este probabil ca copiii să joace un rol mai mare în această pandemie”, concluzionează autorii.

 

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger