AcasăȘTIRI EXTERNE„Convoiul libertății”. Protestele anti-vaccin continuă în Canada la -30 de grade (FOTO/VIDEO)

„Convoiul libertății”. Protestele anti-vaccin continuă în Canada la -30 de grade (FOTO/VIDEO)

„Convoiul libertății”. Protestele anti-vaccin continuă în Canada la -30 de grade (FOTO/VIDEO)

Ottawa, Toronto, Quebec: opozanții măsurilor sanitare din Canada, dintre care unii au ocupat centrul capitalei federale timp de o săptămână, s-au adunat din nou, sâmbătă, pentru a cere ridicarea restricțiilor, în special a vaccinării.

Acest protest, inițiată de o mișcare a șoferilor de camion în vestul țării, s-a transformat într-o ocupație a capitalei Ottawa: timp de opt zile, străzile din fața Parlamentului și de sub birourile premierului Justin Trudeau au fost ocupate de zeci de camioane și demonstranţi.

Poliția: „O demonstrație ilegală și inacceptabilă”

Pe un frig polar, cu temperaturi prognozate până la -30°C, protestatarii din capitală s-au adunat în jurul focurilor de tabără, fluturând steaguri canadiene și pancarte, într-o atmosferă mai festivă decât sâmbăta trecută, unde au fost observate steaguri naziste.

Unii au început să înființeze adăposturi improvizate și au promis să nu se miște până când restricțiile nu vor fi ridicate.

Până la 2.000 de oameni s-ar putea alătura camionagiilor deja prezenți pe străzile din Ottawa, potrivit poliției, care se aștepta și la o mie de contra-manifestanți.

Vineri, pentru prima dată, poliția a ridicat tonul, promițând „încheierea acestei demonstrații ilegale și inacceptabile”, potrivit șefului poliției, Peter Sloly, fără a oferi însă un calendar precis.

În ciuda exasperarii locuitorilor din Ottawa, guvernul a exclus posibilitatea de a trimite armata pentru a îndepărta demonstranții.

Doug Ford, premierul provinciei Ontario a cerut din nou manifestanților să părăsească Ottawa, denunțând o situație „inacceptabilă” – o petiție în acest sens a adunat vineri după-amiază aproape 40.000 de semnături.

Deocamdată, nici un apel nu a inversat încă hotărârea manifestanților, mobilizați inițial împotriva obligației de vaccinare pentru șoferii de camion care trec granița dintre Canada și Statele Unite.

Protestatarii: „E vorba de libertatea noastră”

„Le vom face față atâta timp cât este nevoie pentru a scăpa de restricții”, a declarat Jim Torma, unul dintre coordonatorii protestului, scrie France 24.

„Chestiunea nu este aceea a vaccinului, ci a libertății noastre”, a explicat Kimberly Ball, care a călătorit cinci ore pentru a veni să demonstreze împreună cu soțul ei.

„Este foarte, foarte greu. (…) Câțiva oameni pe care îi cunoaștem, prieteni, și-au pierdut locul de muncă din cauza acestor obligații de vaccinare”, regretă ea.

Mișcarea este susținută în special de miliardarul Elon Musk și de fostul președinte american Donald Trump care a spus că premierul Justin Trudeau este „un nebun de extremă stângă care a distrus Canada”.

„O insurecție națională”

Proteste similare au avut loc sâmbătă în sudul Albertei (vest) și în Calgary și în orașele Winnipeg (centru), Quebec și Toronto, unde un bărbat a fost acuzat de agresiune după ce a aruncat o fumigenă într-o mulțime. În Winnipeg, un automobilist a fost arestat după ce i-a atacat pe protestatari cu vehiculul său. Patru protestatari au primit îngrijiri medicale pentru răni ușoare, a spus poliția.

Poliția din Toronto a închis vineri unele drumuri din centrul orașului, într-un efort de a minimiza întreruperile care ar putea afecta accesul la serviciile de urgență și la spitale.

Într-o reuniune de urgență, sâmbătă seara, la Ottawa, șeful poliției Peter Sloly a cerut „resurse suplimentare” pentru a pune capăt a ceea ce Diane Deans, membru al Consiliului Local, a numit un „asediu al capitalei”.

„Acest grup este o amenințare pentru democrația noastră”, a spus Deans. „Ceea ce vedem este mai grav decât o problemă a orașului Ottawa, este o insurecție națională. Este o nebunie”, a spus ea.

La Toronto, primarul John Tory i-a spus că speră la o demonstrație „respectuoasă și pașnică”.

Finanțatorii, căutați de poliție

Autoritățile canadiene sunt acum interesate de cei care „finanțează și permit această demonstrație ilegală și dăunătoare”, a spus șeful poliției din Ottawa.

O campanie de crowdfunding a strâns peste 10 milioane de dolari canadieni (6,8 milioane de euro) pentru protestatari, dar platforma GoFundMe a retras banii pe motiv că nu au fost respectate condițiile de utilizare și a indicat că fondurile rămase vor fi redistribuite. către organizații de caritate.

Chiar dacă mobilizarea camionagfiilor este susținută doar de o minoritate de canadieni (32% conform unui sondaj recent), aceasta reprezintă totuși un segment mai mare al populației decât cei 10% dintre adulții canadieni nevaccinati.

author avatar
Tudor Borcea
2.333 afisari

4 COMENTARII

  1. Banii se dau înapoi la cerere. Doar cei neceruți se împart. Oricum GoFundMe, a unui homosexual evreu, nu era de încredere. În tot răul i-un bine, mai văd oamenii cum este de fapt lumea în care trăim.
    Păcat că numai o poză arată un tricolor deoarece sînt mulți români cu steaguri. Sînt împreună cu alți est-europeni. Majoritatea albi, restul emigranților ne-europeni, oportuniști, tac. De aceea politicile de emigrare cu ne-albi?
    Camionagii ar trebui să încercuiască nu guvernul și nici parlamentul, acestea sînt fațade – îl vedeți pe Trudeau să ia hotărîre de capul lui? – ci sedilie băncilor și marilor corporații, precum și casele celor din spatele acestora și a slugilor lor.

  2. Sunt multe afirmații false in acest articol
    – estimările politiei arată 500 de camioane, nu „câteva zeci”
    – au fost zeci de mii de oameni, nu „până la 2000”
    – Protestele sunt susținute de majoritatea canadienilor, nu de „O minoritate”

  3. Articol de doi bani scris la comanda.
    Politia e alaturi de noi. Nu a existat nici o inscriptie nazista, asta e fabricata de guvernul corupt. Nu sunt 2000 de camioane cu 50 000. Nu sunt Mii de oameni ci sute de Mii.
    Totul este pasnic. Nu s-a facut nici macar o arestare.
    Cine a scris articolul e platit sa manipuleze cititorii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger