AcasăȘTIRI EXTERNECONVOIUL LIBERTĂȚII. Poliția din Ottawa, ULTIMATUM transmis protestatarilor! ÎNCEPE REPRESIUNEA! (FOTO/VIDEO)

CONVOIUL LIBERTĂȚII. Poliția din Ottawa, ULTIMATUM transmis protestatarilor! ÎNCEPE REPRESIUNEA! (FOTO/VIDEO)

„Convoiul libertății”. Poliția din Ottawa le dă un ultimatum manifestanților. Represiunea începe pe străzi (FOTO/VIDEO)

În cea de-a 20-a zi a protestului împotriva măsurilor sanitare din Ottawa, forțele de ordine au făcut presiuni asupra protestatarilor în încercarea de a-i disloca fără a folosi forța, premierul Justin Trudeau spunând că poliția are acum mijloacele pentru ca „toate acestea să se termine”.

Vehiculele pot fi confiscate și permisele de conducere anulate

„Trebuie să părăsiți protestul. Oricine blochează benzile de circulație, sau îi ajută pe alții să facă acest lucru, comite o infracțiune sau poate fi arestat”, a avertizat poliția, care le-a distribuit pliante în acest sens manifestanților.

Ulterior, poliția a avertizat și că demonstranții riscă să-și vadă vehiculele confiscate, permisele anulate și conturile bancare examinate.

În urmă cu două zile, ca răspuns la această criză națională, premierul Justin Trudeau a invocat utilizarea Legii privind situațiile de urgență pentru a doua oară în istoria Canadei, în timp de pace.

Ultimul blocaj al unei axe frontaliere cu SUA a fost ridicat miercuri. După șase zile de izolare, „accesul complet la punctul de trecere a frontierei Emerson este acum restabilit”, a spus poliția din Manitoba, scrie Boursorama.

Pe străzile din Ottawa, miercuri, sute de camioane erau încă parcate pe străzile din centrul orașului. Dar șeful interimar al poliției din Ottawa, Steve Bell, s-a arătat încrezător, explicând că are un „plan” și „resursele necesare”. „Unele dintre tehnicile pe care ni se permite să le utilizăm și pe care suntem pregătiți să le folosim nu sunt frecvent întâlnite în Ottawa”, a spus el.

În timp ce locuitorii din Ottawa și mulți aleși au cerut protestatarilor să elibereze capitala, organizatorii mișcării numită „Convoiul libertății” au sfidat din nou autoritățile miercuri, îndemnând populației să se alăture mișcării.

Unii polițiști refuză să se vaccineze

„Cu cât sunt mai mulți canadieni în Ottawa, cu atât va fi mai dificil pentru poliție să aplice acest ordin guvernamental”, a declarat Daniel Bulford, un fost ofițer de poliție care a demisionat după ce a refuzat să se vaccineze.

Miercuri, într-o scrisoare, 15 guvernatori americani și prim-miniștrii din două provincii canadiene i-au îndemnat totuși pe Joe Biden și Justin Trudeau să ridice obligația de vaccinare pentru transportatorii rutieri transfrontalieri.

Minimizată inițial de autorități, mișcarea de protest canadiană a demarat cu protestul camionagiilor față de obligația de vaccinare pentru a trece granița dintre Canada și SUA. Dar revendicările s-au extins până la un refuz al tuturor măsurilor sanitare și, pentru mulți manifestanți, la o respingere a guvernului lui Justin Trudeau.

author avatar
Tudor Borcea