AcasăȘTIRI EXTERNEPoliția din Ottawa i-a ARESTAT pe LIDERII protestului CONVOIUL LIBERTĂȚII! Capitala Canadei,...

Poliția din Ottawa i-a ARESTAT pe LIDERII protestului CONVOIUL LIBERTĂȚII! Capitala Canadei, asediată! FOTO&VIDEO

„Convoiul libertății. Poliția din Ottawa i-a arestat pe liderii mișcării. Capitala Canadei, asediată de forțele de ordine (VIDEO)

Poliția canadiană a făcut joi, 17 februarie, la orele serii, primele arestări țintite în rândul liderilor „Convoiului libertății”, mișcarea împotriva măsurilor sanitare care blochează străzile din Ottawa de aproape trei săptămâni.

„Dacă vreți să plecați, acum este momentul”, le-a spus protestatarilor șeful interimar al poliției din Ottawa, Steve Bell. El a avertizat că acest weekend va fi „mult diferit de ultimele trei”.

Expulzarea „manifestanților ilegali”

La orele serii, poliția a efectuat primele arestări: Tamara Lich, una dintre organizatorii așa-zisului „Convoi al libertății”, a fost încătușată și urcată într-o mașină a forțelor de ordine.

Anterior, un alt lider al mișcării, Chris Barber, fusese arestat.

 

 

Pentru prima dată de la începutul mișcării, forțele de poliția s-au poziționat în masă, joi, pe străzile din Ottawa în fața protestatarilor și a sutelor de camioane care blochează străzile. „Suntem gata să acționăm pentru a expulza manifestanții ilegali de pe străzile noastre”, a explicat Steve Bell, vorbind despre o intervenție „iminentă”.

Un perimetru de securitate a fost ridicat în jurul centrului orașului și aproximativ o sută de baraje rutiere sunt folosite pentru a controla intrarea în zonă, scrie France 24.

Conturile protestatarilor au fost înghețate

La câțiva metri distanță, premierul Justin Trudeau a estimat joi dimineață că acest protest nu mai este „pașnic”, în cadrul unei dezbateri istorice în Camera Comunelor privind punerea în aplicare a legii măsurilor de urgență, prevedere excepțională invocată luni pentru a doua oară în istoria pe timp de pace a Canadei.

„Obiectivul tuturor măsurilor, inclusiv al măsurilor financiare prevăzute de Legea privind situațiile de urgență, este de a face față amenințării actuale și de a aduce situația sub control deplin”, a spus Trudeau.

Într-o scrisoare adresată premierilor provinciilor miercuri seara, el a considerat că protestele „amenință democrația” și subminează „reputația Canadei în străinătate”.

„Conturile bancare ale persoanelor fizice și companiilor” legate de blocarea străzilor din Ottawa au fost înghețate, a declarat ministrul Finanțelor și vicepremierul Chrystia Freeland într-o conferință de presă.

Manifestanții, hotărâți să rămână „până la final”, primiseră miercuri un ultimatum de la poliție, care a venit printre camioane pentru a distribui pliante care-i avertizau să părăsească zona.

Calificând situația „precară”, ministrul Securității Publice, Marco Mendicino, a spus că „blocările ilegale ale frontierei” au costat economia canadiană miliarde de dolari.

author avatar
Tudor Borcea