AcasăȘTIRI EXTERNE„Convoiul libertății”. Parlamentul canadian se închide. Poliția face arestări la Ottawa

„Convoiul libertății”. Parlamentul canadian se închide. Poliția face arestări la Ottawa

„Convoiul libertății”. Parlamentul canadian se închide. Poliția face arestări la Ottawa

Camera Comunelor din Parlamentul Canadei a fost închisă în mod excepțional vineri, 18 februarie, din motive de securitate, în timp ce poliția acționează să să elibereze străzile din centrul capitalei Ottawa, care sunt paralizate de aproape trei săptămâni de camionagii care se opun măsurilor sanitare, au anunțat oficialii parlamentari.

„Este planificată o operațiune de poliție pe strada Wellington și în alte locuri din centrul orașului Ottawa”, „ședința de astăzi (vineri) este anulată”, a anunțat Anthony Rota, președintele Camerei Comunelor, într-un comunicat de presă.

Instituirea stării de urgență va fi votată

Este pentru prima dată de la declanșarea protestelor, care a început la sfârșitul lunii ianuarie și care se desfășoară în principal în fața Parlamentului federal, când activitatea acestuia a fost suspendată, scrie Le Figaro.

„Dacă nu sunteți (deja) prezent în incinta Camerei Comunelor, stați departe de centrul orașului până la o nouă notificare”, a mai precizat Anthony Rota. „Dacă vă aflați deja în clădiri, vă rugăm să rămâneți în interior și să așteptați instrucțiuni de la ofițerii Serviciului de Protecție a Parlamentului”, a continuat el.

„Camera își va face treaba, iar parlamentarii vor vota la începutul săptămânii viitoare cu privire la moțiunea referitoare la starea de urgență de urgență”, a adăugat el.

Această dezbatere a început joi după invocarea acestei prevederi, luni, de către premierul Justin Trudeau. Este doar a doua oară când această prevedere este folosită în timp de pace, ultima dată datând din criza din 1970 când Pierre Elliott Trudeau, tatăl actualului prim-ministru, era la putere.

Poliția canadiană a anunțat joi că intervenția pentru deblocarea străzilor din Ottawa, paralizate de sute de camioane, este iminentă. Seara, au fost arestați doi lideri ai mișcării „Convoiului libertății”.

Un perimetru de securitate a fost ridicat în jurul centrului orașului și aproximativ o sută de baraje rutiere sunt folosite pentru a controla intrarea în zonă.

author avatar
Tudor Borcea