AcasăȘTIRI EXTERNE„Convoiul libertății. Lupte în fața Parlamentului. Poliția a dat ultimatumul (VIDEO)

„Convoiul libertății. Lupte în fața Parlamentului. Poliția a dat ultimatumul (VIDEO)

„Convoiul libertății. Lupte în fața Parlamentului. Poliția a dat ultimatumul (VIDEO)

Un protest anti-vaccinare în fața Parlamentului din Noua Zeelandă a degenerat, miercuri, 16 februarie, într-o luptă cu forțele de ordine, manifestanții ignorând ultimatumul poliției.

Poliția i-a avertizat pe manifestanți că vehiculele lor ar putea fi tractate pentru a fi eliberată zona, dacă nu pleacă de bunăvoie.

Inspirați de „Convoiul libertății”, protestele camionagiilor din Canada, protestatarii au blocat o serie de drumuri în jurul Parlamentului din capitala Wellington, timp de nouă zile, cu diverse vehicule, inclusiv rulote și biciclete și au ocupat peluzele de la intrarea clădirii.

Poliția le va confisca vehiculele

„A existat un aflux de protestatari către Parlament chiar în acest moment, sunt și minori. Cu toate acestea, grupul a fost ordonat”, a declarat comisarul adjunct de poliție Richard Chambers, estimând că sunt aproximativ 450 de vehicule care blochează zona.

„Acesta este un scenariu cu adevărat avansat și suntem conștienți de tehnicile pe care am dori să le adoptăm pentru ca scenariul să nu fie agravat”, a adăugat Chambers.

Poliția le-a dat protestatarilor un ultimatum, marți, pentru a pleca, altfel agenții ar începe să remorcheze și să confiște mașini.

Chambers a mai declarat că  poliția a făcut unele progrese în negocierile cu liderii protestelor și câteva zeci de vehicule au părăsit protestul.

Protestul a început ca o poziție împotriva certificatelor de vaccinare împotriva Covid-19, dar i s-au alăturat cei care au cerut încetarea restricțiilor sanitare și care au criticat diferite aspecte sociale, cum ar fi cenzura și drepturile grupului etnic maori.

Premierul Jacinda Ardern s-a referit la demonstrații ca fiind un fenomen „importat” și a respins apelurile de a elimina toate restricțiile sanitare în momentul în care Noua Zeelandă se confruntă cu o creștere a cazurilor de Covid-19, din cauza variantei Omicron.

Noile cazuri de infecții cotidiene sunt la vârf, cu mai mult de 1.100 raportate miercuri, după ce unele restricții au fost relaxate în țară.

author avatar
Tudor Borcea