AcasăȘTIRI EXTERNE„CONVOIUL LIBERTĂȚII”. Lupte de stradă între manifestanți și poliție în Noua Zeelandă....

„CONVOIUL LIBERTĂȚII”. Lupte de stradă între manifestanți și poliție în Noua Zeelandă. Sute de arestări (VIDEO)

„CONVOIUL LIBERTĂȚII”. Lupte de stradă între manifestanți și poliție în Noua Zeelandă. Sute de arestări (VIDEO)

Violențe au izbucnit joi, 10 februarie, în apropierea Parlamentului din Noua Zeelandă, în capitala Wellington între poliție și protestatarii împotriva vaccinului anti-Covid-19, inspirați de mișcarea canadiană „Convoiul libertății”, adunați timp de trei zile și dintre care peste 120 au fost arestați.

Forțele de ordine au intervenit pentru a dispersa manifestanții și pentru a desființa tabăra improvizată amenajată în apropierea Parlamentului, în timp ce activiștii cântau haka maori, strigând „Țineți-vă pozițiile” în fața ripostei poliției.

„Asta nu este democrație”

Polițiștii au primit pumni și lovituri în timp ce erau insultați și li se striga „Asta nu este democrație”, „Să vă fie rușine” sau „Abandonați obligația” (de vaccinare).

Autoritățile au închis incinta Parlamentului, ceea ce se întâmplă foarte rar, pentru a împiedica protestatarii să primească întăriri.

Evacuarea ar putea dura câteva zile, potrivit comandantului poliției din Wellington, Corrie Parnell, care acuză unii activiști că folosesc copiii ca scuturi umane pentru a îndepărta poliția.

Protestele, care au început marți, sunt inspirate de „Convoiul libertății”, mișcare inițiată la sfârșitul lunii ianuarie de camionagii din Canada care denunțau obligația de a se vaccina pentru a trece granița cu SUA. Plecând din Vancouver, ei blochează de o săptămână capitala Ottawa și au inspirat mobilizări similare în alte țări.

„Poliția a provocat”

În Noua Zeelandă, sute de rulote și camioane au blocat marți cartierul Parlamentului din Wellington. Majoritatea au plecat după 24 de ore, dar a rămas un nucleu dur, hotărât să rămână acolo „atâta timp cât va fi nevoie”, scrie AFP.

Vicepremierul Grant Robertson a spus că răbdarea locuitorilor față de perturbarea cauzată de protest s-a terminat și că poliția a trebuie să intervină.

„Străzile orașului sunt blocate, magazinele și afacerile au fost nevoite să se închidă, oamenii se simt amenințați și intimidați de anumiți demonstranți”, a indicat el.

Locuitorii capitalei s-au plâns că au fost atacați pentru că purtau măști și mai multe magazine din apropierea Parlamentului au fost nevoite să închidă pentru că angajații lor au cerut să verifice certificatele de vaccinare.

Primăria Wellington a avertizat că agenții săi vor începe să emită procese verbale pentru vehiculele care blochează străzile, ca parte a mobilizării împotriva măsurilor sanitare.

O femeie care a refuzat să-și dea numele a acuzat poliția că a provocat mulțimea. „A fost un protest pașnic, ceea ce au făcut este o rușine”.

„Nu mi-am imaginat niciodată să văd asta în Noua Zeelandă”, a adăugat ea.

Noua Zeelandă a făcut vaccinarea împotriva Covid-19 obligatorie pentru persoanele care lucrează în sectoarele sănătății, poliției, educației și apărării. Cei care refuză riscă concedierea. Dovada vaccinării este necesară la restaurante, evenimente sportive și servicii religioase.

Potrivit premierului Jacinda Ardern, „96% dintre neozeelandezi sunt fost vaccinați”.

 

 

author avatar
Tudor Borcea