AcasăȘTIRI EXTERNE„Convoiul libertății” lovește la 13.000 km distanță de Canada. Parlamentul, blocat de...

„Convoiul libertății” lovește la 13.000 km distanță de Canada. Parlamentul, blocat de camioane, premierul se ascunde (VIDEO)

„Convoiul libertății” lovește la 13.000 km distanță de Canada. Parlamentul, blocat de camioane, premierul se ascunde

Camioane au blocat, marți, blocat străzile din jurul Parlamentului Noii Zeelande pentru a protesta împotriva restricțiilor sanitare, inspirându-se din mișcarea „Convoiului libertății” din Canada. Premierul Jacinda Ardern a refuzat orice dialog cu manifestanții.

Un convoi de camioane grele dar și de rulote a blocat străzile din jurul Parlamentului din Noua Zeelandă, în capitala Wellington.

„Dați-ne înapoi libertatea”

Protestastarii cer ridicarea restricțiilor sanitare dar și a vaccinării obligatorii.

Sute de vehicule care purtau mesaje precum „dați-ne înapoi libertatea” și „constrângerea nu este consimțământ”, au ocupat străzile din apropierea Parlamentului. Alte sute au trecut au trecut prin centrul orașului claxonând, în timp ce mai mult de o mie de oameni ascultau discursurile.

Stu Main, rezident din Wellington, a spus că protestatarii au simțit că îngrijorările lor cu privire la „anularea drepturilor lor” nu sunt auzite de guvern. „Sunt vaccinat, dar sunt împotriva obligării oamenilor să facă acest lucru”, a declarat el, calificând această politică drept „scandaloasă”.

Protestul a rămas pașnic, iar poliția nu a raportat arestări sau incidente majore.

Premierul Jacinda Ardern a declarat că nu are intenția de a vorbi cu protestatarii, subliniind că majoritatea neozeelandezilor și-au exprimat sprijinul pentru programul de vaccinare al guvernului, scrie RT.

„96% dintre neozeelandezi au fost vaccinați, ceea ce ne permite să trăim astăzi cu mai puține restricții datorită protecției suplimentare pe care a oferit-o”, a declarat ea pentru Radio New Zealand.

Steaguri ale Canadei, fluturate la protest

Vaccinarea împotriva Covid-19 este obligatorie pentru persoanele care lucrează în anumite sectoare precum sănătatea, poliția, educația și apărarea.

A intrat în vigoare un sistem de permis de sănătate, care impune oamenilor să facă dovada vaccinării pentru a intra în restaurante, a participa la evenimente sportive sau la slujbe religioase.

Nu este obligatoriu în transportul public, supermarketuri, școli sau pentru a accesa serviciile de sănătate.

Mulți dintre protestatarii din Wellington purtau steaguri canadiene. Organizatorii convoiului din capitală nu au spus cât timp intenționează să rămână în oraș.

author avatar
Tudor Borcea