AcasăȘTIRI EXTERNE„Convoiul libertății” a blocat capitala Canadei. Premierul și familia sa, transportați într-un...

„Convoiul libertății” a blocat capitala Canadei. Premierul și familia sa, transportați într-un loc secret (FOTO/VIDEO)

Pe tot parcursul weekendului, capitala Canadei, Ottawa, a fost scena unor proteste împotriva măsurilor anti-Covid-19 și împotriva premierului Justin Trudeau. „Convoiul libertății”, alcătuit din sute de camioane, a blocat metropola.

În ciuda unui frig polar, mii de oameni și sute de camioane au blocat centrul capitalei Ottawa în acest weekend pentru a protesta împotriva măsurilor sanitare.

Pornind de la nemulțumirea camionagiilor împotriva vaccinării obligatorii impuse la trecerea graniței dintre Canada și Statele Unite, mișcarea s-a extins apoi la revendicări mai ample.

„Vom rămâne până când Justin Trudeau va fi plecat”

Și având în vedere amploarea mobilizării – pe care unii au vrut să o compare cu asaltul asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021 – este greu de spus când va reveni calmul în capitala federală.

„Vom rămâne până când Justin Trudeau va fi plecat, a declarat unul dintre organizatorii acestei mișcări numită „Canada Unity”. „Suntem gata să rămânem luni de zile. Nu plecăm nicăieri”.

Dans pe mormântul Soldatului Necunoscut

Două zile consecutiv, claxoanele și motoarele ale sutelor de camioane și pick-up-uri care au ajuns în capitală s-au auzit non-stop.

„Vreau ca toate acestea să înceteze, toată această derivă sanitară. Măsurile sunt acum nejustificate”, a spus unul din protestatari, un antreprenor de 31 de ani. Venit din nordul Quebecului, la șapte ore de mers cu mașina de Ottawa, el consideră că „obligația de vaccinare ne duce la o nouă societate pentru care nu am votat niciodată”.

Aproximativ 10.000 de oameni au afluit în centrul capitalei canadiane. Au fost înregistrate unele ciocniri între poliție și manifestanți, iar monumentele naționale au fost protejate.

Scene în care protestatarii au dansat pe mormântul Soldatului Necunoscut au fost deosebit de șocante. „Generații de canadieni au luptat și au murit pentru drepturile noastre, inclusiv pentru libertatea de exprimare, dar nu pentru asta. Celor implicați ar trebui să le fie rușine”, a spus șeful Statului Major al Apărării, generalul Wayne Eyre.

Această mișcare de protest a pornit din vestul țării, săptămâna trecută. Zeci de șoferi organizați într-un convoi au plecat din  Vancouver către Ottawa pentru a protesta împotriva măsurilor sanitare. De la mijlocul lunii ianuarie, Canada și SUA au impus vaccinarea șoferilor care trec granița dintre cele două țări, cea mai lungă din lume, de aproape 9.000 km.

Elon Musk, alături de manifestanți

Dincolo de asta, o mare parte din furia protestatarilor era îndreptată personal asupra premierului canadian, iar mulți protestatari purtau pancarte anti-Trudeau, scrie AFP.

Împrejurimile Parlamentului au fost puse sub supraveghere atentă de către polițiști, care au lăsat totuși mulțimea să circule. Șeful guvernului și familia sa (unul din copii este pozitiv la Covid-19)  au fost escortați de acasă și duși într-o locație nedezvăluită din capitala canadiană.

Politicienii au făcut mai multe apeluri la prudență în timp ce , săptămâna trecută, șoferii au fost sprijiniți și de patronul Tesla, Elon Musk.

author avatar
Tudor Borcea
528 afisari

2 COMENTARII

  1. Domnule Borcea , articolele dumneavoastră nu excelează prin obiectivitate, dar faceți un efort. Dacă va intereseaza puteti sa ascultați in direct discuțiile dintre truckeri. Ceea ce povestiți plus alte măgarii sunt supravegheate si toate măsurile sunt luate ca persoanele în cauză sa fie identificate. Autorii unor acte șocante sunt probabil oficiali.
    De bruxelles ati auzit? Dar de g8 din Quebec ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger