Turismul excesiv din Italia, care provoacă îngrijorare în Veneția, Florența și Cinque Terre, riscă să îi coste scump pe călători: guvernul Meloni intenționează să crească semnificativ taxa turistică pentru a-i face mai „responsabili” și pentru a umple visteriile autorităților locale.
Potrivit unui proiect de decret care a fost difuzat la mijlocul verii, taxa de turist, în prezent de aproximativ 5 euro, ar putea crește la 10 euro pe noapte pentru camerele care costă 100 de euro, la 15 euro pentru cele care costă 400 de euro și la 25 de euro pentru apartamentele de lux care costă mai mult de 750 de euro.
Acest plan, relatează AFP, a stârnit furia federațiilor de turism – se tem că creșterile excesive vor diminua interesul călătorilor pentru „Bel Paese”. „Să nu speriem turiștii cu taxe excesiv de mari”, a declarat Marina Lalli, președinta Federturismo. „Avem deja o cotă de TVA foarte ridicată, de 22%. Dacă adăugăm suprataxe, riscăm să afectăm competitivitatea Italiei, în special pentru pachetele turistice all inclusive, care sunt calculate la euro”.
În luna mai, Bernarbo Bocca, președintele Federalberghi, federația hotelierilor italieni, a avertizat că hotelurile vor refuza să continue să servească drept „bancomate” pentru autoritățile locale.
În august, ministrul Turismului, Daniela Santanchè, a declarat că, într-o perioadă de „supraturism”, Roma dorește ca taxa „să contribuie în mod real la îmbunătățirea serviciilor și la responsabilizarea turiștilor care o plătesc”.
A patra cea mai mare destinație din lume, Italia a primit anul trecut 57,2 milioane de turiști străini, care au cheltuit 55,9 miliarde de dolari, potrivit Organizației Mondiale a Turismului (OMT).
În fața afluxului de turiști care sosesc în țara foarte apreciată pentru patrimoniul său cultural bogat și pentru plajele sale cu nisip fin, se iau o serie de inițiative pentru a reglementa fluxul de vizitatori, dar fără prea mult succes.
Vizitatorii continuă să aglomereze străzile înguste și podurile care traversează canalele din Veneția, în ciuda taxei de intrare de 5 euro. La fel și pentru faimosul „Drum al iubirii”, care șerpuiește între uscat și mare în regiunea Cinque Terre (nord-vest).
„Tourists go home!”
„Tourists go home!”: podurile din Florența, capitala Toscanei, renumită pentru arhitectura sa renascentistă, poartă acum aceleași graffiti ca cele din Barcelona (Spania), un focar de nemulțumire anti-turistică.
Locuitorii sunt îngrijorați de poluarea fonică, de aglomerația din transporturi și de chiriile în creștere generate de cele ale turiștilor.
Taxa ar putea fi extinsă la toate cele 7 904 municipalități italiene, nu doar la orașele turistice, și ar putea fi utilizată și pentru gestionarea deșeurilor. A adus aproape 775 de milioane de euro în 2023.