AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan a dat ordinul! Ce se întâmplă cu icoanele de la Hagia...

Erdogan a dat ordinul! Ce se întâmplă cu icoanele de la Hagia Sofia. Nimeni n-a mai îndrăznit să facă asta în istorie!

Hagia Sofia

Guvernul de la Ankara a decis să acopere icoanele creștine din interiorul Catedralei Sfânta Sofia din Istanbul în timpul rugăciunilor musulmane. Planurile sale de a acoperi imaginile religioase a stârnit însă controverse în rândul creștinilor, potrivit presei internaționale.

Declarația vine la câteva zile după ce Ankara a transformat monumentul istoric dintr-un muzeu într-o moschee. Presa din Turcia, citată de aljazeera.com, scrie că primele rugăciuni vor avea loc în maximum două săptămâni. În acest sens s-a hotărât ca picturile și frescele să fie acoperite de perdele sau lasere în timpul rugăciunilor musulmane, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Justiției și Dezvoltării din Turcia (Partidul AK).

Icoanele creștine vor fi descoperite în afara rugăciunilor. Ayasofya va fi deschisă turiștilor și ca moschee, exact ca vecina ei din centrul istoric, Moscheea Albastră, construită în 1609 de către Sultanul Ahmet I.

Hagia Sofia nu mai era lăcaș de cult de aproape 90 de ani

Săptămâna trecută, Instanța Supremă din Turcia a decis ca Hagia Sofia să redevină moschee, după ce în 1934 fusese transformată în muzeu. Această mișcare a atras critici internaționale, inclusiv din Grecia, Statele Unite și Rusia, precum și din partea UNESCO, care examinează statutul de patrimoniu mondial al structurii.

Construcția este parte a centrului istoric al Istanbulului și patrimoniu UNESCO, care avertizase Turcia în privința transformării arbitrare și încurajase la dialog înainte de luarea unei decizii. Un stat nu poate proceda la „o schimbare a unei valori universale incontestabile” a unui monument declarat patrimoniu mondial. De acest titlu sunt legate „o serie de responsabilități și obligații legale”, susține UNESCO.

Hagia Sofia a fost construită în secolul al VI-lea d.Hr., recunoscută fiind că cea mai importantă catedrala bizantină până în momentul cuceririi Constantinopolului de către otomanii conduși de sultanul Mehmet II Fatih (Cuceritorul), ce au dispus transformarea ei în moschee. Adăugarea celor 4 minarete a fost o inițiativă mai mult decât simbolică. Abia în anul 1934 Ayasofya a încetat să fie lăcaș de cult, în urma deciziei lui Kemal Atatürk de a o declara muzeu.

author avatar
Andreea Vlad