AcasăȘTIRI EXTERNEControlul digital: SUA vs UE

Controlul digital: SUA vs UE

Washingtonul  îi presează pe decidenții de la Bruxelles să revizuiască regulile care vizează giganții digitali pentru a-i face să se concentreze mai puțin pe companiile americane și să se asigure că vor acoperi și firme de tehnologie din afara Statelor Unite.

Mișcarea, care urmărește să schimbe așa numitul Digital Act(DMA) evidențiază îngrijorarea americanilor cu privire la planurile de a controla cele mai mari companii Big Tech, deoarece guvernul SUA vizează oficialii de la Bruxelles în mijlocul discuțiilor în curs în cadrul Consiliului Transatlantic pentru Comerț și Tehnologie.

Într-un document văzut de Politico, delegația SUA se opune “eforturilor concepute special pentru a viza companiile americane, în timp ce alte firme străine nu ar fi acoperite”.

La sfârșitul săptămânii trecute, Washingtonul a distribuit documentul în opt puncte pentru a „selecta” europarlamentarii și țările membre, în mijlocul negocierilor cheie dintre instituțiile UE cu privire la proiectul de reguli ale blocului.

Aceste reguli – în prezent dezbătute aprins de reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului UE – stabilesc o serie de interdicții și obligații pentru unele dintre cele mai mari platforme digitale din lume, inclusiv Google, Amazon, Meta (Facebook) și Apple. Proiectul de măsuri acoperă o gamă largă de practici, de la utilizarea neloială a datelor în cadrul serviciilor platformei până la restricții. Negociatorii încearcă să adopte DMA pe 24 martie.

Documentul american solicită UE să “evite o gamă de  platforme” care vor intra sub incidența noilor reguli, evitând potențialul de a viza în mod disproporționat companiile americane – o preocupare evidențiată anterior  de secretarul  pentru comerț, Gina Raimondo.

Din discuțiile Washington-Bruxelles a reieșit că “Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că în mod substanțial doar companiile americane vor intra în domeniul de aplicare dacă propunerea Parlamentului European de a ridica pragul la 8 miliarde de euro în cifra de afaceri anuală și o capitalizare bursieră de 80 de miliarde de euro este adoptată în formula finală a  DMA”.

În ultimele luni, UE a încercat să îndepărteze criticile transatlantice referitoare la presupusa natură „antiamericană” a DMA, dar Franța, care a preluat pentru șase luni președinția Consiliului European, vrea să accelereze implementarea acestei legi în pofida ofensivei SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
282 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger