AcasăȘTIRI EXTERNEContract „istoric” de armament al Franței cu Emiratele Arabe Unite

Contract „istoric” de armament al Franței cu Emiratele Arabe Unite

Contract „istoric” de armament al Franței cu Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite au semnat, vineri, 3 decembrie, în cadrul unei vizite a președintelui francez Emmanuel Macron, un acord pentru achiziția a 80 de avioane de luptă Rafale și 12 elicoptere, o comandă fără precedent în valoare de câteva miliarde de dolari. 

Acordul semnat de Emirate și Franța pentru avioanele de luptă construite de grupul francez Dassault Aviation a fost semnat cu ocazia viziei lui Emmanuel Macron la Dubai, a declarat palatul, Elysee.

Această comandă este cea mai mare obținută la nivel internațional pentru aeronava de luptă de când a intrat în serviciu, în 2004.

Un contract de 16 miliarde de euro

Valoarea contractului pentru cele 80 de avioane de luptă Rafale vândute în Emiratele Arabe Unite se ridică la 16 miliarde de euro, dintre care 2 pentru armament și „elemente asociate”, potrivit Ministerul francez al Forţelor Armate.

„Pe lângă prezența a trei baze militare franceze pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite, această încredere reciprocă (între Franța și Emirate) se reflectă în achiziția a 80 de avioane Rafale, 12 elicoptere Caracal și elemente asociate, o realizare majoră a parteneriatului strategic. între cele două țări”, a salutat președinția franceză într-un comunicat de presă.

Acordul a fost semnat de directorul executiv al Dassault Aviation, Eric Trapier, în timp ce Emmanuel Macron s-a întreținut cu prințul moștenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, spus MBZ, la Expoziția universală.

Achiziționarea a 80 de avioane de luptă Rafale de către Emiratele Arabe Unite este un „contract istoric”, care „cimentează un parteneriat strategic mai solid ca niciodată și care contribuie direct la stabilitatea regională”, a salutat ministrul francez al Apărării, Florence Parly.

Avioanele vor fi livrate din 2027 la standardul F4, un program în curs de dezvoltare de aproape două miliarde de euro care urmează să fie livrat în 2024 și prezentat ca un „salt tehnologic, industrial și strategic”.

Această comandă are ca scop înlocuirea a 60 de avioane Mirage 2000-9 achiziționate în 1998 de Emirate, după zece ani de la negocierile inutile susținute de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy.

Emiratele, al cincilea client de armament al Franței

De atunci, Rafale a reușit să se impună internațional, în ciuda concurenței aeronavelor americane și a altor producători europeni. Acum are șase clienți străini: Qatar (36 de avioane), India (36), Egipt (30 de aparate noi în plus față de 24), Grecia și Croația, scrie France 24.

Emiratele sunt în prezent al cincilea cel mai important client al industriei franceze de apărare în deceniul 2011-2020, cu comenzi de 4,7 miliarde de euro, potrivit raportului către Parlament privind exporturile de arme din Franța.

În ultimii ani, Parisul a fost criticat pentru că unele dintre aceste arme au fost folosite în conflictul din Yemen, unde Arabia Saudită și aliații săi sunt suspectați de crime de război de către ONG-uri precum Amnesty International.

author avatar
Tudor Borcea
472 afisari

6 COMENTARII

  1. Asa au facut si cu gadafi le a dat si i a saturat dupa care l au trimis pe lumea cealalta ca pe un caine!!!

  2. Da eu nu stiu ce fac arabii cu atatea avioane? Tiu sa amintesc ca acum 2 ani Donald a vandut arme Arabiei Saudite in valoare de 100 miliarde de euro daca transformam in lei ia foc calculatoru…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger