AcasăȘTIRI EXTERNEConsumul de droguri: Fentanil, secerătorul de vieți americane

Consumul de droguri: Fentanil, secerătorul de vieți americane

Zeci de mii de decese prin supradoze

Un număr semnificativ de oameni își pierd viața din cauza supradozelor de droguri în fiecare an în întreaga lume.

Potrivit Raportului mondial privind drogurile al Organizației Națiunilor Unite, 1 din 17 persoane cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani a consumat un drog în 2021. Canabis, amfetamină, cocaină, substanțe de tip ecstasy. Statisticile oficiale arată că numărul consumatorilor se ridică la peste 300 de milioane, dar în realitate cifra este mult mai mare.

În SUA,  decesele cauzate de supradoze au crescut constant între 2017 și 2022, de la 70.237 la 109.680.  67,8% din decese au inclus opioide, urmate de cocaină în 21,2% din cazuri, psihostimulante în 20,6% și metadonă în 4,03%.

Adâncirea crizei fentanilului a fost cel mai important factor în aceste cifre în creștere, reprezentând aproape 80% din decesele prin supradoză. SUA și Canada sunt două țări principale care înregistrează o creștere considerabilă a consumatorilor de opiacee, determinată de decesele prin supradoză cauzate predominant de fentanil. Decesele prin supradoză de fentanil au crescut semnificativ de la 68.300 în 2020 la 79.770 în 2022.

California, Florida, New York, Ohio și Pennsylvania sunt statele americane unde s-au înregistrat cele mai multe decese prin supradoză.

Fentanilul este un opioid sintetic clasificat ca fentanil farmaceutic și fentanil fabricat ilegal.

Fentanilul farmaceutic este prescris de medici și utilizat pentru a trata durerea severă și cancerul în stadiu avansat. Fentanilul fabricat ilegal este produs în laboratoare de către traficanți și vânzători. Este disponibil pe piață sub formă lichidă și pulbere.

Fentanilul sub formă de pulbere arată ca multe alte droguri și este adăugat în mod obișnuit la drogurile ilegale. Se transformă în pastile care seamănă cu alte opioide eliberate pe bază de prescripție medicală.

La sfârșitul primului deceniu al secolului 21, consumul de cocaină era în scădere, iar criza opioidelor a fost legată de recrudescența consumului de heroină în SUA.

La începutul anilor 2000, companiile farmaceutice au promovat fentanilul ca analgezic, spunând că nu creează dependență. Prin urmare, medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală au jucat un rol crucial în călătoria înfricoșătoare a utilizării fentanilului în SUA.

În plus față de fentanil, Xanax este un alt tip de medicament pe bază de prescripție medicală fabricat în SUA și, în unele cazuri, Xanax contrafăcut a fost infuzat cu fentanil.

Americanii au fost atrași de oxicodonă până la începutul anilor 2010. Când analgezicele incluse în fentanil au devenit mai puțin disponibile, dependenții au gravitat spre heroină, care era mai ușor accesibilă pe străzi. Apoi, disponibilitatea sa largă a făcut ca fentanilul să fie unul dintre cele mai consumate droguri din SUA.

Cartelurile mexicane de droguri importă precursorii fentanilului din China și apoi îi produc în laboratoare aflate în teritorii care nu sunt controlate de autoritățile guvernamentale din Mexic. În special, profitabilitatea traficului este un alt factor care atrage indivizii să se implice în traficul de fentanil.

Oamenii legii nu pot verifica fiecare pachet suspect și serviciu poștal folosit pentru a transfera fentanil în Statele Unite.

Companiile farmaceutice trebuie să producă medicamente mai eficiente care să inverseze impactul supradozelor de fentanil.

author avatar
Radu Jacotă Redactor