AcasăȘTIRI EXTERNEConspirația împotriva petrolului rusesc

Conspirația împotriva petrolului rusesc

Miniștrii de finanțe din Grupul celor Șapte vor purta discuții în această săptămână pentru a permite achizițiile globale de petrol rusesc la un preț plafonat – o manevră care, speră SUA, va atenua presiunile de pe piața energetică și va reduce veniturile totale ale Rusiei din țiței.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și omologii săi vor stabili măsuri în cadrul unei ședințe care va avea loc vineri, au declarat oficialii americani.

Planul ar permite cumpărătorilor de petrol rusesc la un preț plafonat să continue să primească servicii cruciale – cum ar fi finanțarea și asigurarea pentru petroliere.

Uniunea Europeană, Marea Britanie și Elveția intenționează să interzică companiilor lor să furnizeze aceste servicii pentru transporturile de petrol rusesc începând cu luna decembrie.

„Acesta este cel mai eficient mod, credem noi, de a lovi puternic în veniturile lui Putin și făcând acest lucru va duce nu numai la o scădere a veniturilor din petrol ale lui Putin, ci și a prețurilor globale ale energiei”, a declarat miercuri secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Nu este clar care va fi plafonul de preț sau care țări se vor alătura acestui efort.

SUA și aliații săi s-au confruntat cu modul cel mai bun de a sancționa Rusia, după ce invazia acesteia în Ucraina a zguduit piețele energetice globale și a dus la creșterea prețurilor la țiței.

G7 – din care mai fac parte Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Japonia și Canada – s-a angajat la începutul acestui an să limiteze dependența de energia rusă, inclusiv „prin eliminarea treptată sau interzicerea importului de petrol rusesc”.

În opinia SUA, permiterea achizițiilor de petrol sub un preț mai mic ar determina alți cumpărători să caute aceeași reducere și, în cele din urmă, ar reduce deficitul de pe piață, ar scădea prețurile de referință la nivel mondial și ar forța Rusia să accepte o reducere suplimentară pentru exporturile sale. E puțin probabil ca Moscova să fie de acord.

La începutul lunii iunie, liderii G7 s-au angajat doar să examineze planul de plafonare a prețurilor, dar, în afara Marii Britanii, nu au oferit prea mult sprijin.

„Credem că nu este doar o idee care merită explorată, ci și una care merită pusă în aplicare și așteptăm cu nerăbdare să auzim ce spun miniștrii de finanțe la sfârșitul săptămânii”, a afirmat John Kirby, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
453 afisari

6 COMENTARII

  1. Măi, tată, măi, ăștia se cred niște genii iar pe ruși îi cred tîmpiți.
    Și culmea, te bușește răsul când te gândești la ursuleasa, omacroul, johnsonul, trudă… Ăștia se cred deștepți!
    Chiar, ei îi cred tîmpiți și pe ceilalți exportatori de petrol.

    DE CÂND ȘI PÎNĂ CÂND CUMPĂRĂTORUL STABILEȘTE PREȚUL ÎN LUMEA ASTA!?
    Și-l mai și plătesc în bani fără acoperire: dolari, euro…

  2. De la inceputul crizei din 2009-2010 exact asta se discuta la FMI si BM cu CristineLagarde si ceilalti din domeniul bancar-ca BretonWoods e mort.Adica era vorba de faptul ca Rusia China si alte tari cate ulterior au devenit grupul BRICS au inceput sa comercializeze intre ei petrol prin tot felul de cotatii in afara bursei cu petro-dolari.Este asta un razboi comercial? Pai consecintele le vedem cu totii,e vorba de criza preturilor din energie si automat inflatie in zona euro si a dolarului.Euro si usd nu se prabusesc dar se contracta puternic economiile si creste inflatia iar micile razboaie de gen Irak sau Libia nu mai sunt o solutie.Nici alte razboaie nu prea sunt posibile deoarece tarile puternice toate au arme dedescurajare foarte avansate.Orice om civilizat si rezonabil intelege ca diplomatia e preferabila conflictului ;au atacat si criticat regimul Trump ca „de ce discuta cu rusii si chinezii” pai asta e calea civilizata,dialogul politic.Ceea ce vedem acum e un drum gresit,razboiul nu e deloc ceva acceptabil.Daca nu va place Putin fiti mai pacifisti,veniti cu politicieni rezonabili la discutii diplomate.Trump a fost la discutii si cu nord-koreenii pentru a obtine pacea.Asta e calea,dialogul

  3. Daca rusii ar fi la mare inghesuiala poate ar tine. Daca nu pot pune conditii: plata in ruble si la pret de piata, sau chiar mai mare ca intre prieteni

    • Rusii au acceptat dupa 1945 sistemul BretonWoods adica plata cu dolarul USA ptr ca aveau datorii in dolari si au vandut in dolari petrolul.Dar in 1997 chinezii au recuperat HongKong si au deschis un fel de rivalitate economica cu USA impreuna cu rusii.Practic comunistii au renuntat la dolari si au creat o piata a lor separata.Dar ce se intampla acum e scena deschisa,lupta pentru hegemonie intre occident G7 si grupul BRICS.Cine e la inghesuiala?cam toata lumea si unii si altii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger