AcasăȘTIRI EXTERNEConsolidarea eurasiatică, șah mat dat Americii

Consolidarea eurasiatică, șah mat dat Americii

Consolidarea eurasiatică începe să pună capăt hegemoniei americane în regiune. Șah mat dat SUA, titrează inclusiv presa de specialitate de peste Ocean, care citează rapoarte îngrijorătoare pentru Washington prezentate la Summit-ul Organizației de Cooperare de la Shanghai. China și Rusia au anunțat începutul unei noi ordini geopolitice și geo-economice. Ținută anul acesta la Dushanbe, în Tadjikistan, reuniunea a consacrat nimic mai puțin decât o nouă ordine în economia mondială.

Iranul, acum membru SCO cu drepturi depline, a fost readus la rolul său tradițional proeminent avut în regiunea euro-asiatică. Teheranul tocmai ce a bifat un acord comercial și de dezvoltare cu China, în valoare de 400 de miliarde de dolari.

Declarația de la Dushanbe este destul de explicită în ceea ce privește scopul jucătorilor de pe piața euro-asiatică: „O mai mare reprezentativitate, democratică, pe piața economică globală, o Nouă Ordine Mondială multipolară, bazată pe principiile universal recunoscute ale dreptului internațional (…)”.

Chestiunea Afganistan

Imensele provocări reprezentate de puzzleul afgan au fost puse pe masă și analizate. La discuții a luat parte chiar fostul președinte de la Kabul, Hamid Karzai, și Abdullah Abdullah, trimis al talibanilor. Cei doi s-au întâlnit cu diplomatul rus Zamir Kabulov și cu oficialul chinez Yue Xiaoyong. Troica Rusia – China – Pakistan a convenit că Islamabadul va coordona cu talibanii formarea unui guvern care să includă etnici tadjici, uzbeci și hazari.

Așadar, consecința cea mai evidentă și imediată a întâlnirii SCO din Tadjikistan a însemnat nu numai conferirea de puteri depline Iranulului, ci și luarea de coarne a taurului afgan.

„Imperiul haosului”, așa cum au fost numite SUA, este azi complet marginalizat din Asia de Sud-Vest și până în Asia Centrală. S-a dat o adevărată resetare, cu protagoniști Uniunea Economică Euroasiatică, BRICS, SCO și parteneriatul strategic Rusia – China. Iranul și Afganistanul sunt și ele acum pe deplin încorporate în această tablă de șah. Iar regiunea Indo-Pacific devine noul Război Rece 2.0, insistă analiștii de politică internațională.

Promisiunea lui Xi Jinping

Adresându-se Forumului de la Dușanbe, președintele rus Vladimir Putin a remarcat că portofoliul națiunilor care bat la ușa SCO este unul uriaș. Egiptul, Qatarul și Arabia Saudită sunt acum parteneri de dialog SCO, la același nivel cu Afganistanul și Turcia. Și este destul de posibil să li se alăture anul viitor și Liban, Siria, Irak și chiar Serbia! Mai mult, în mesajul său, liderul chinez Xi Jinping a spus că SCP nu se oprește la regiunea euro-asiatică.  Xi Jinping a invitat nu mai puțin de 33 de națiuni latino-americane să facă parte din noile „drumuri de mătase” dezvoltate de China și partenerii săi.

Glenn Diesen, profesor universitar de economie în Norvegia susține că Europa a devenit „peninsula vestică a Eurasiei”. Practic, UE este doar o altă regiune geoeconomică într-o lume multipolară. Având în centru parteneriatul ruso-chinez, această organizație SCO are instrumentele necesare pentru a forma treptat o super-regiune cu noi industrii strategice, coridoare de transport și instrumente financiare. Bazele s-au pus în 2016, la Summit-ul de la Sankt Petersburg.

De ce se irită SUA

Nu-i de mirare că procesul gândit pe axa Moscova – Beijing irită foarte mult SUA. Proiectul „Greater Euroasia”, condus de Rusia și China, este un atac mortal împotriva arhitecturii geoeconomice a atlantismului, intens promovate de Casa Albă și fluturată de atâția ani prin fața ochilor partenerilor săi.

Azi, mai mult ca oricând, este evidentă fragmentarea atlantismului, vizibilă pe trei niveluri: decuplarea de facto a Europei de SUA, sub aspectul presiunilor ruso-chineze, marile diviziuni interne ale UE, amplificate de universul paralel în care pare că trăiesc eurocrații de la Bruxelles și nu în ultimul rând polarizarea în statele occidentale cauzată de excesele neoliberalismului.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.144 afisari

8 COMENTARII

  1. Niciodata nu va fi o decuplare a Europei de SUA , sunt frecusuri inerente ce tin de competivitate economica , totdeauna primeaza interesele strategice .

    • FR-DE, AUKUS, Rusia-India, Chin-Pak cam asta e. la graz au castigat comunistii. noi mereu la mijloc alaturi de visegrad dar cu o buca inspre rusi

  2. Analiza articolului este extraordinar de pertinenta. Voi ăștia care nu vedeți ca US este pe tobogan, nu vedeți ce fel de șef are armata americana, o caricatura, trăiți într-o lume paralela. AUKSul de care vorbiți sunt simple planuri, ca bani nu sunt pentru asa ceva. Toate armele Americii, dacă nu vor fi folosite într-un război de secesiune atunci vor ajunge sa rugineasca precum submarinele URSS în Marea Barents. Nemții și francezii vor forma forță de reacție rapida a UE și le vor canta marșul yancheilor. Întrebarea este ce fac pupincuriștii amerlocilor de la noi, cu TARA? sau vom rămâne iar fără aliați in Europa ca înainte de WWII.

  3. Am uitat sa menționez, NATO E MORT, a spus-o Macron iar acum de când cu scandalul AUKUS Europa, mai ales francezii au înțeles în final ca nu mai au ce aștepta de la yankei.Asa ca By, by, America.

  4. Am primit in plic de la Raionul Tiraspol cele doua postari , crede fiecare ce vrea , io mi-am tras 6 copeici din postari , cu putinu se face plinu si imi iau toiul de mitilic….

  5. Unde postez, propaganda după mine! Bai băieți, voi știți bine ca eu am postat ce scrie în articolul asta, demult, la articolele lui Tache. Conținutul articolului ma bucura pentru că-mi de 100% dreptate, dar vouă nu va da putini fiori pe șira spinării la ce va așteaptă dacă continuați sa pariați pe amerloci? Eu nu spun cu răutate la adresa americanilor ci cu luciditate, pe baza la cum stau lucrurile din pdv economic. Pentru ca războaiele au nevoie în primul rand de bani iar lui uncle Sam ii cam fluiera vântul în buzunare și fraieri prea mulți să-i facă la bani nu mai are. Decât poate pe voi, care dați din banii Tarii nu ai voștri. Lumea se dezvolta nu sta în loc de crizele Americii. În chestiuni care privesc interesul Tarii numai prostii sunt consecvenți în a merge cu perdanții. Dar domnia și prostia se plătesc, spune o vorba din popor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger