AcasăȘTIRI EXTERNEConsiliul de Securitate ONU. Cum justifică Rusia atacarea Ucrainei

Consiliul de Securitate ONU. Cum justifică Rusia atacarea Ucrainei

Vasili NebenziaConsiliul de Securitate ONU. Cum justifică Rusia atacarea Ucrainei

Ambasadorul Rusiei la ONU Vasili Nebenzia a încercat să justifice, în Consiliul de Securitate al ONU, decizia ţării sale de a ataca Ucraina.

Înaltul oficial a spus că obiectivul acestei „operaţiuni speciale” este de „a proteja persoanele care de opt ani de zile suferă un genocid din partea regimului de la Kiev” şi de „a demilitariza” Ucraina.

Nebenzia a dat vina pe guvernul ucrainean, pe care l-a acuzat că şi-a intensificat „provocările” în estul ţării, unde Moscova a recunoscut independenţa autoproclamată a celor două „republici” separatiste, Doneţk şi Lugansk.

Rusia dă vina pe Ucraina

Pentru Rusia este fundamental să-şi protejeze populaţia în aceste zone, a subliniat Nebenzia, care a acuzat SUA şi ţările europene că ignoră situaţia şi se ghidează doar după interesele lor geostrategice.

Rusia, prin vocea lui Nebenzia, a dat vina pe Ucraina pentru propria sa acţiune militară în Donbas.

„Rădăcina crizei de astăzi în privinţa Ucrainei o reprezintă tocmai acţiunile Ucrainei, care ani la rând şi-a încălcat obligaţiile în conformitate cu pachetul de măsuri de la Minsk” (acordurile de la Minsk – n.r.), a insistat Nebenzia.

Diplomatul rus a mai spus că Rusia vizează „junta aflată la putere la Kiev”. „Nu suntem agresivi faţă de poporul ucrainean, ci faţă de junta la putere la Kiev”, a spus el la încheierea discursului său.

author avatar
Andreea Vlad