AcasăȘTIRI EXTERNEConservatorii îl critică dur pe Trump. „Pierdem, el s-a pus pe sine...

Conservatorii îl critică dur pe Trump. „Pierdem, el s-a pus pe sine mai presus de orice” / „Să nu mai susținem candidați nebuni și neeligibili” – VIDEO

Conservatorii îl critică dur pe Trump. „Pierdem, el s-a pus pe sine mai presus de orice” / „Să nu mai susținem candidați nebuni și neeligibili” - VIDEO / Foto: Facebook

Fostul președinte Donald Trump a fost ovaționat în picioare la un miting al Partidului Republican, sâmbătă, la Las Vegas, dar mai mulți lideri conservatori l-au criticat pentru rezultatele dezamăgitoare obținute recent în alegerile de la jumătatea mandatului.

În primul său discurs de la anunțarea candidaturii sale la Casa Albă în 2024, Donald Trump, în vârstă de 76 de ani, și-a lăudat mandatul și i-a elogiat pe donatorii săi și pe membrii Coaliției Evreiești Republicane, care își desfășoară până duminică reuniunea anuală la Las Vegas (Nevada, SUA).

Partidul, „mai puternic cu mine decât înainte”

Fostul președinte a refuzat să își asume responsabilitatea pentru rezultatele electorale ale republicanilor, și în special ale oamenilor pe care i-a recomandat, la alegerile parțiale din 8 noiembrie. În schimb, el a spus că Partidul Republican este „mult mai mare și mai puternic decât era înainte de apariția mea”.

El a pus din nou sub semnul întrebării victoria democratului Joe Biden la alegerile prezidențiale din 2020. „Alegerile au fost fraudate”, a declarat miliardarul, vorbind prin intermediul unei legături video, dar publicul, care îl întâmpinase cu căldură, nu a reacționat la remarcile sale.

Trump a fost adăugat în ultima clipă pe lista vorbitorilor pentru reuniunea anuală a Coaliției Evreiești Republicane, informează Boursorama. Participarea sa a ridicat așteptări, deoarece mulți dintre criticii săi au cerut să se întoarcă pagina și partidul să se concentreze pe „o conducere puternică”.

„Să nu mai susținem candidați nebuni și neelegibili”

„Am o politică excelentă pentru Partidul Republican. Să nu mai susținem candidați nebuni și neelegibili în alegerile noastre primare”, a declarat guvernatorul din New Hampshire, Chris Sununu, fără a-l numi pe Trump.

Fostul guvernator al statului New Jersey, Chris Christie, a fost mai direct în discursul său și a insistat să îl facă responsabil pe Donald Trump pentru rezultatul „midterms”.

„Donald Trump și-a ales candidații cu un singur criteriu, unul singur. Nu era vorba de eligibilitatea, experiența, înțelepciunea sau carisma lor. (…) Ci doar dacă au crezut sau nu că alegerile prezidențiale din 2020 au fost furate. Dacă crezi asta, te susțin, dacă nu, te resping”, a spus Christie, care s-a adresat mulțimii cu câteva ore înaintea fostului președinte.

„Pierdem, Trump s-a pus pe sine mai presus de orice”

„Ei bine, dați-mi voie să vă spun că nu asta reprezintă acest partid. Nu asta ar trebui să reprezinte în viitor. Trebuie să oprim asta acum. Pierdem pentru că Donald Trump s-a pus pe sine mai presus de orice altceva”, a avertizat el.

La rândul său, guvernatorul statului Maryland, Larry Hogan, l-a criticat din nou pe Trump, vineri, în discursul său. „Chiar și cei mai înfocați susținători ai lui Trump spun că s-au săturat (…)”, a susținut Hogan.

La alegerile de la jumătatea mandatului, Partidul Republican a promis un „val roșu” care va elimina Partidul Democrat din ambele camere ale Congresului de la Washington. Cu toate acestea, republicanii au obținut doar o mică majoritate în Camera Reprezentanților, după ce mai mulți candidați susținuți de Donald Trump au fost învinși. La fel s-a întâmplat și în Senat – încă în mâinile democraților – și în posturi de guvernatori considerate cruciale.

Pompeo: „Celebritățile nu vor face treaba”

Fostul secretar de stat Mike Pompeo – care a servit în administrația Trump și despre care observatorii cred, de asemenea, că are ambiții prezidențiale – a participat la miting. „Partidul nostru are nevoie de lideri puternici, acum mai mult ca niciodată. Personalitățile, celebritățile, nu vor face treaba”, a declarat el vineri, fără a-l numi pe Donald Trump.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care este de asemenea așteptat să candideze la alegerile primare republicane din 2024, a fost reales în mod triumfător în statul său, ceea ce a determinat o parte a presei conservatoare să îl vadă ca pe noul lider al Partidului Republican. El urmează să ia cuvântul la ceremonia de închidere a reuniunii Coaliției Evreiești Republicane.

author avatar
Tudor Borcea