AcasăȘTIRI EXTERNEConservatorii îi cer capul premierului Liz Truss. Cine va conduce Marea Britanie...

Conservatorii îi cer capul premierului Liz Truss. Cine va conduce Marea Britanie după Crăciun?

Conservatorii îi cer capul premierului Liz Truss. Cine va conduce Marea Britanie după Crăciun? / Foto: printscreen

Luna trecută, premierul Liz Truss le-a spus britanicilor că pot „trece peste furtună”- cu promisiunile sale de reducere a impozitelor – în primul său discurs ca prim-ministru. Acum, a fost avertizată că „jocul s-a terminat”, parlamentarii conservatori fiind pregătiți să o înlăture.

Parlamentarii conservatori din Marea Britanie au început să ceară public demisia lui Liz Truss, în timp ce fostul ministru de Finanțe, George Osborne, a prezis că aceasta va pleca cel mai probabil „înainte de Crăciun”.

Dar cine ar putea să o înlocuiască pe doamna Truss dacă va fi forțată să plece din funcția de lider al Partidului Conservator?

Jeremy Hunt, „o pereche de mâini sigure”

Noul ministru de Finanțe, Jeremy Hunt, adus pentru a-l înlocui pe Kwasi Kwarteng, care a fost demis, este acum considerat cea mai puternică figură din guvern, în timp ce încearcă să remodeleze planurile economice ale premierului pentru a liniști piețele. Hunt a anunțat de altfel că va anula aproape tot pachetul fiscal anunțat de Liz Truss, insistând că

Truss este încă la conducerea guvernului dar a semnalat că intenționează să renunțe efectiv la viziunea economică care a adus-o la putere, scrie Sky News.

Văzut de mulți din partidul său ca o „pereche de mâini sigure”, Hunt a încercat de două ori, fără succes, să devină liderul conservatorilor și a fost anterior ministru de Externe, ministru al Sănătății și ministru al Culturii.

În cursa pentru conducere Partidului Conservator din acest an, el l-a susținut pe Rishi Sunak în detrimentul doamnei Truss, după ce a fost eliminat el însuși din competiție în primul tur de scrutin. Hunt a fost printre ultimii doi candidați pentru a fi liderul conservatorilor în 2019 – dar a pierdut în fața lui Boris Johnson( 66% contra 34% la votul membrilor).

Rishi Sunak, finanțistul anti-Truss

Fostul șef al finanțelor, Rishi Sunak, care s-a clasat pe locul doi în cursa pentru conducerea conservatorilor, este favorit la casele de pariuri pentru a o înlocui pe Truss în cazul în care va fi înlăturată.

Sunak a avertizat-o pe rivala sa că planurile sale de reducere a impozitelor ar trimite economia în cădere liberă, acuzând-o de „economie de basm”, deoarece a promis reduceri de taxe nefinanțate.

În urma consecințelor „mini-bugetului” propus de Truss (reduceri ale impozitelor și facturilor le energie pentru gospodării), susținătorii lui Sunak consideră că acesta a fost îndreptățit să critice aceste măsuri. Un parlamentar care l-a susținut în cursa pentru conducere a declarat pentru Telegraph: „Tot ceea ce a spus s-a adeverit”.

Sunak a câștigat fiecare rundă de vot în rândul parlamentarilor în cursa pentru conducerea conservatorilor, dar există semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca el să poată reunifica partidul, după ce a fost considerat că a jucat un rol cheie în ieșirea lui Boris Johnson din funcția de premier.

Penny Mordaunt, „în interesul nostru, al tuturor”

Conservatorii de rang înalt ar fi purtat discuții despre înlocuirea lui Truss cu o listă comună formată din Rishi Sunak și Penny Mordaunt, liderul Camerei Comunelor.

Ea a terminat pe locul trei în cursa pentru conducerea conservatorilor din această vară, înainte de a susține candidatura lui Liz Truss.

Cu toate acestea, de atunci ea a criticat-o pe Truss, susținând că atât pensiile, cât și ajutoarele sociale trebuie să crească odată cu inflația, în condițiile în caare premierul a refuzat să spună dacă ajutoarele sociale vor fi sau nu majorate în funcție de creșterea inflației.

Fost ministru al Apărării, ea a provocat, de asemenea, o agitație la conferința conservatoare de la începutul acestei luni, când a spus că „comunicațiile partidului sunt de rahat”.

În mesajele împărtășite în grupurile WhatsApp ale Partidului Conservator, parlamentarul conservator Crispin Blunt a cerut ca Sunak și  Mordaunt să preia conducerea. „Faceți un pas înainte, Rishi și Penny, cu sprijinul și încurajarea noastră, în interesul nostru, al tuturor”, a scris el.

Boris Johnson, un Cincinnatus la 10 Downing Street

În discursul său de adio din funcția de prim-ministru, Boris Johnson a alimentat speculațiile cu privire la o viitoare revenire în prima linie a politicii, în ciuda faptului că i-a promis „cel mai fervent sprijin” succesoarei sale, Liz Truss.

Johnson s-a comparat cu omul de stat roman Cincinnatus, care a luptat împotriva invaziei înainte de a se întoarce la ferma sa. Potrivit tradiției, Cincinnatus s-a întors mai târziu pentru a servi un al doilea mandat.

Unii parlamentari conservatori ar fi sugerat în mod deschis că partidul îi cere lui Johnson să se întoarcă pe 10 Downing Street, în ciuda faptului că a fost înlăturat în urmă cu doar trei luni, pe fondul furiei provocate de scandalurile Partygate și Chris Pincher. Nu este clar dacă fostul prim-ministru ar fi interesat să se întoarcă.

author avatar
Tudor Borcea