AcasăȘTIRI EXTERNECongresul SUA votează după cum zice Black Lives Matter. Decizie istorică luată

Congresul SUA votează după cum zice Black Lives Matter. Decizie istorică luată

Congresul SUA votează după cum trage sforile Black Lives Matter

Congresmenii au aprobat o nouă sărbătoare legală pentru a marca sfârșitul sclaviei. Într-un rar moment de înțelegere, republicanii și democrații americani au aprobat miercuri, 16 iunie, în Congres, crearea unei noi sărbători federale, 19 iunie, pentru a comemora emanciparea ultimilor sclavi din Texas, în 1865.

Președintele Joe Biden trebuie să adopte acum această lege, dar sprijinul său este clar.

„Această zi reprezintă libertatea”, a lansat aleasa democrată din Camera Reprezentanților,  Sheila Jackson Lee, unul dintre parlamentarii care a votat pentru adoptarea proiectului de lege ce transformă „Juneteenth” (cuvintele iunie şi 19 unite în engleză) într-o zi de sărbătoare.

Camera Reprezentanților a adoptat definitiv acest text cu 415 voturi pentrucontra 14, cu sprijinul liderilor democrați și republicani. Cu o zi înainte, acesta fusese aprobat în unanimitate în Senat.

În fața vechii fotografii a unui bărbat negru având pe spate urme de bici, afro-americana Sheila Jackson Lee a vorbit despre „lungul drum” până la acest vot. „Dar suntem astăzi aici, liberi să votăm pentru Juneteenth ca o zi a națională de independență, o sărbătoare federală pentru America”, a spus ea, scrie AFP.

„Recunoașterea și învățarea din greșelile din trecut este esențială pentru a merge mai departe”, a scris senatorul republican John Cornyn, care a susținut acest proiect de lege alături de democrata Lee.

Acești doi parlamentari reprezintă Texasul în Congres. În acest vast stat, la 19 iunie 1865, ultimii slavi au aflat că erau, de atunci, liberi.

Președintele Abraham Lincoln eliberase de fapt sclavii din robia lor cu doi ani și jumătate mai devreme, semnând Proclamația de emancipare, la 1 ianuarie 1863. Dar, în timpul Războiului de Secesiune (1861-1865), sclavia a continuat în statele confederate din sud.

Șeful armatei confederate, generalul Robert Lee, a semnat capitularea la 9 aprilie 1865. Și trecuseră peste două luni pentru ca vestea eliberării din sclavie să ajungă în micul oraș din Texas, Galveston, la 19 iunie.

„Juneteenth” era deja o sărbătoare publică în unele state nord-americane, între care și Texas, dar nu fusese până acum marcată ca sărbătoare federală.

Cum luptă Black Lives Matter cu „rasismul”: marxism și vile de lux

Apelurile pentru a o transforma într-o sărbătoare federală s-au dublat după asasinarea lui George Floyd, un afro-american ucis de un poliţist alb pe 25 mai 2020.

Insurgenții Black Lives Matter au desfășurat, după acest incident, adevărate apeluri la rebeliune și la dezarmarea poliției. Black Lives Matter a început ca un hashtag în 2013, devenind între timp o mișcare mondială care apără afro-americanii de „suprematiștii albi”, de „rasismul poliției”, etc.

Ulterior, s-a demonstrat cum luptă liderii BLM cu „rasismul”. Co-fondatoarea mișcării, Patrisse Cullors, care s-a autodeclarat „marxistă”, și-a anunțat demisia, după o anchetă a fiscului din care reiese că deține patru case, din care una a costat 1,4 milioane de dolari.

Această dată de 19 iunie „ne amintește de o istorie marcată de brutalitate și nedreptate și ne amintește de responsabilitatea pe care o avem pentru a construi un viitor al progresului pentru toți, care onorează idealul egalității” din Statelor Unite, a declarat președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

author avatar
Tudor Borcea
457 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger