AcasăȘTIRI EXTERNECongresul SUA deschide oficial o anchetă pentru destituirea preşedintelui Biden. Ce șanse...

Congresul SUA deschide oficial o anchetă pentru destituirea preşedintelui Biden. Ce șanse de reușită are demersul

sursa foto: twitter.com/POTUS

Congresul american a aprobat miercuri, 13 decembrie, formalizarea procedurii de impeachment (punere sub acuzare în vederea destituirii) împotriva actualului preşedinte democrat. Se întâmplă în condițiile în care, după cum se știe, actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, are în plan să candideze pentru un nou mandat de președinte.

Camera Reprezentanţilor, unde republicanii dețin majoritatea, a aprobat miercuri o rezoluţie pentru a deschide oficial o anchetă de destituire a preşedintelui democrat Joe Biden, transmite CNN.

Rezultatul votului

Această procedură, motivată prin afacerile controversate ale fiului preşedintelui Biden în străinătate, dar considerată complet nefondată de către democraţi, nu are practic nicio şansă de reuşită. Dar chiar și așa, s-ar putea transforma într-o reală bătaie de cap pentru Casa Albă, înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024, la care Joe Biden vrea să candideze.

De când Kevin McCarthy, fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, a lansat ancheta în septembrie, trei comisii care au condus investigaţia au intervievat diverşi oficiali din cadrul Departamentului de Justiţie şi al Serviciului Fiscal Intern, obţinând în acelaşi timp o mulţime de documente şi noi date bancare, inclusiv de la membrii familiei Biden, notează news.ro.

În tot acest context, Casa Albă a spus celor trei comisii ale Congresului, conduse de republicani, că citaţiile lor sunt lipsite de legitimitate, în lipsa unui vot oficial al Camerei pentru a autoriza ancheta. Ca urmare, legislatorii republicani mai reticenţi şi mai moderaţi au început să se alăture eforturilor de investigaţie ale partidului lor. Aşa se face că la votul de miercuri disciplina de partid a fost respectată: toţi cei 221 de membri republicani ai Camerei au votat în favoarea deschiderii acestei proceduri de impeachment (punere sub acuzare în vederea destituirii), potrivit aceleiași surse.

 

Ce reproșuri i se aduc lui Joe Biden

Reprezentanții Partidului Republican îl acuză pe liderul democrat că şi-a folosit influenţa pe vremea când era vicepreşedintele fostului lider de la Casa Albă, Barack Obama (2009-2017), pentru a-i permite fiului său să facă afaceri dubioase în China şi Ucraina.

Citiți și: Joe Biden, DEMIS din cauza afacerilor derulate în România de fiul său, Hunter?! DEZVĂLUIRI ULUITOARE din dosar!

„Joe Biden a minţit în mod repetat poporul american”, a acuzat James Comer, şeful Comisiei speciale a Camerei Reprezentanţilor.

Pe de altă parte, atât președintele Biden, cât și fiul său, dar și democrații neagă aceste acuzații. „Tatăl meu nu a fost niciodată implicat financiar în afacerile mele”, a susținut Hunter Biden. De altfel, prezent în faţa Congresului american, Hunter Biden (53 de ani), al cărui trecut a fost marcat de dependenţe şi care a fost inculpat în două dosare, a recunoscut că a făcut „greşeli” în viaţa sa. Însă Biden Jr. i-a acuzat pe „Trump-işti” – așadar pe susținătorii fostului președinte Trump – că încearcă să-l „dezumanizeze”, pentru a-i „face rău” tatălui său. Și din acest motiv, el a refuzat să participe la o audiere cu uşile închise organizată de republicani, care îl convocaseră miercuri la Capitoliu.

În tot acest context e de menționat faptul că o anchetă de destituire, ce fusese cerută de mult timp de aleşii apropiaţi de Donald Trump – cu care actualul lider de la Casa Albă s-ar putea confrunta la alegerile de anul viitor, fusese deja deschisă împotriva lui Joe Biden în vară.

Și chiar a fost organizată o primă audiere parlamentară pe această temă la sfârşitul lunii septembrie, în cadrul căreia experţii interogaţi au fost de acord că nu există în prezent nicio dovadă care să justifice punerea sub acuzare a preşedintelui Biden.

„Nu există nicio dovadă că preşedintele Biden ar fi comis vreo abatere”

„Nu există nicio dovadă că preşedintele Biden ar fi comis vreo abatere”, a declarat miercuri liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries.

Chiar și așa, republicanii consideră că deschiderea oficială a anchetei, adoptată doar cu voturile lor, le va oferi puteri suplimentare şi, prin urmare, noi posibilități de a-l incrimina pe liderul democrat. „A venit timpul să oferim răspunsuri poporului american”, a declarat miercuri preşedintele Camerei, republicanul Mike Johnson.

Ce șanse are o astfel de procedură. Sunt două etape

Potrivit prevederilor Constituției americane, Congresul îl poate destitui pe preşedinte pentru „trădare, corupţie sau alte infracţiuni şi delicte grave”. Procedura se desfăşoară în două etape, notează Agerpres. După ce şi-a finalizat ancheta, Camera Reprezentanţilor votează, cu majoritate simplă, articolele de punere sub acuzare detaliind faptele reproşate preşedintelui: este ceea ce se numeşte „impeachment”.

Dacă punerea sub acuzare este votată, Senatul, camera superioară a Congresului, l-ar judeca pe preşedinte. El ar fi foarte probabil achitat, și asta având în vedere faptul că partidul lui Joe Biden deține majoritatea în această cameră.

Niciodată în istoria SUA nu a mai fost destituit un președinte. Trei au fost puşi sub acuzare: Andrew Johnson în 1868, Bill Clinton în 1998 şi Donald Trump în 2019 şi 2021. Dar toţi au fost achitaţi în cele din urmă.

author avatar
Andrei Coman