AcasăȘTIRI EXTERNECongresul SUA: Comisie republicană pentru anchetarea procurorilor și FBI. „Au fost instrumentalizați...

Congresul SUA: Comisie republicană pentru anchetarea procurorilor și FBI. „Au fost instrumentalizați de administrația Biden împotriva opozanților”

Congresul SUA: Comisie republicană pentru anchetarea procurorilor și FBI. „Au fost instrumentalizați de administrația Biden împotriva opozanților” / Foto: printscreen

Noua majoritate republicană din Camera Reprezentanților a aprobat crearea unei „comisii speciale” pentru anchetarea agențiilor federale. Ținta: procurorii federali, FBI sau autoritățile fiscale.

Lupta împotriva administrației Joe Biden a început în Congresul SUA. Aleșii republicani au votat, marți, pentru înființarea unei comisii de anchetă însărcinată să investigheze…anchetatorii. Acest grup de experți va examina modul în care „puterea executivă colectează informații despre cetățenii americani, inclusiv în cadrul anchetelor penale în curs”.

„Trumpiștii” și-au impus cerințele

Aliații lui Donald Trump nu ascund faptul că este vorba de a pune sub semnul întrebării motivele care au stat la baza deschiderii a numeroase anchete asupra fostului președinte republican, printre care rolul său în asaltul Capitoliului din Washington, la 6 ianuarie 2021, și gestionarea arhivelor Casei Albe.

Departamentul de Justiție și Biroul Federal de Investigații (FBI) „au fost instrumentalizate de administrația Biden împotriva opozanților săi, în special în timpul descinderii fără precedent la domiciliul președintelui Trump”, a declarat reprezentanta Elise Stefanik, referindu-se la percheziția efectuată în august 2022 la locuința sa din Mar-a-Lago, Florida.

Înființarea acestei comisii s-a aflat în centrul revendicărilor trumpiștilor, care au blocat timp de patru zile alegerea lui Kevin McCarthy ca președinte al Camerei Reprezentanților. Datorită acestui instrument, fără precedent în mai bine de 160 de ani, „am obținut mai multe resurse, mai multe detalii și mai multă putere pentru a ținti administrația recalcitrantă a lui Biden”, s-a lăudat unul dintre fidelii lui Trump, Chip Roy, pe canalul conservator Fox News, notează Le Monde.

Potrivit acestuia, noul organism va avea aceeași marjă de manevră ca și „Comisia de anchetă a evenimentelor din 6 ianuarie 2021”, care are o majoritate democrată. Aceasta  a expus, în timpul unor audieri foarte mediatizate, responsabilitatea lui Donald Trump în atacul asupra Capitoliului, înainte de a recomanda ca acesta să fie urmărit penal.

Democrații denunță „un atac periculos” al agențiilor federale

În mod similar, noul panel, care se așteaptă să fie condus de congresmenul Jim Jordan, va putea emite citații pentru documente către toate agențiile de stat și funcționarii acestora, care vor fi obligați să se conformeze. Cu toate acestea, Departamentul de Justiție ar trebui să încerce, așa cum se obișnuiește, să protejeze confidențialitatea investigațiilor sale, în special a celor care sunt încă în curs de desfășurare.

Înaintea votului, democratul Jerry Nadler a denunțat „un atac periculos la adresa agențiilor federale însărcinate cu respectarea aplicării legii”. El a spus că această comisie va putea să efectueze „investigații nesfârșite despre orice teorie a conspirației care circulă în cercurile de dreapta” și să își folosească „puterile largi pentru a-l proteja pe Donald Trump” și pe aliații săi.

Hunter Biden, Covid-19, Afganistan

Această comisie este doar prima dintr-o lungă serie pregătită de republicani. Imediat după ce a fost ales, în turul al cincisprezecelea de scrutin, Kevin McCarthy a promis că va examina cu atenție dosarul președintelui Joe Biden. El a menționat investigațiile privind retragerea haotică a SUA din Afganistan sau politica de migrație la granița cu Mexicul, unde sosirile de migranți ating niveluri istorice.

Republicanii vor, de asemenea, să analizeze modul în care democrații au gestionat pandemia Covid-19 și, în special, restricțiile sanitare, despre care ei spun că au afectat economia americană și au încălcat libertățile cetățenilor.

La un nivel mai personal, republicanii amenință să deschidă o anchetă asupra fiului președintelui, Hunter Biden, care este acuzat că a folosit numele tatălui său pentru a face afaceri în Ucraina și China. Liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, i-a acuzat pe aceștia că încearcă să creeze „audieri de răzbunare” care nu au legătură cu preocupările americanilor.

 

author avatar
Tudor Borcea