AcasăȘTIRI EXTERNEConfruntarea între băncile centrale și criptomonede: momentul adevărului

Confruntarea între băncile centrale și criptomonede: momentul adevărului

Șeful Băncii Reglementelor Internaționale, Agustin Carstens, a prezentat recent o viziune întunecată asupra viitorului financiar, susținând că “sufletul” banilor este în joc.

El a avertizat că proliferarea criptomonedelor nereglementate și răspândirea firmelor Big Tech aferente riscă să afecteze încrederea consumatorilor și să divizeze sistemul monetar international.

Pentru a construi o alternativă mai sigură,  băncile centrale ar trebui, prin urmare, să emită numerar digital, care ar servi drept bază pentru tehnologia de plăți din sectorul privat.

Cea mai remarcabilă parte a discursului lui Carstens nu a fost apelul său pentru monede digitale ale băncilor centrale (CBDC) – ideea există de ani de zile – ci mai degrabă recunoașterea ritmului vertiginos al schimbării tehnologice financiare de la pandemie.

Și a indicat către metaverse, DeFi( finanțe descentralizate) și stablecoins(monede stabile), uluit de cât de repede s-au mișcat lucrurile de când Facebook și-a anunțat controversatul și în cele din urmă avortatul proiectul valutar Libra în 2019.

“Ne apropiem cu pași repezi de un moment al adevărului pentru capacitatea băncilor centrale de a-și controla rolul în viitorul nostru cripto. O cantitate record de capital de risc alimentat de pandemie a fost turnată în activele digitale anul trecut”, a precizat Carstens.

Cu toate acestea, planurile proprii ale băncilor centrale pentru emiterea de monedă digitală evoluează lent, în timp ce un dolar sau un euro digital rămân proiecte de viitor.

Începând cu august 2021, existau 81 de țări care urmăreau un proiect CBDC într-o formă sau alta. Doar cinci dintre ei au lansat până acum CBDC și toate sunt națiuni insulare din Caraibe: Bahamas, Saint Kitts și Nevis, Antigua și Barbuda, Saint Lucia și Grenada.

O monedă CBDC, notează analiștii de la Bloomberg,  ar putea funcționa ca un suport pentru plățile din sectorul privat, acționând ca un refugiu sigur în perioade de criză.

În plus, ar putea oferi un  standardul global de bani și identitate digitală de încredere, diminuând atractivitatea criptomonedelor precum Bitcoin.

Însă criticii susțin că aceste strategii monetare sunt perturbatoare și cu siguranță vor avea costuri. O monedă CBDC ar extinde, de asemenea, rolul statului în economie, reducând potențial inovația, afectând în același timp confidențialitatea și rolul băncilor comerciale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
319 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger