AcasăȘTIRI EXTERNEConfruntare în UE: Made in China vs. Made in Germany

Confruntare în UE: Made in China vs. Made in Germany

Exporturile Germaniei spre ţările din UE concurează acerb cu bunurile care vin din China – și mai ales în sectorul industrial de performanță.

Potrivit unui studiu publicat de Institutul de studii economice din Koln, procentul bunurilor chineze importate în blocul comunitar în perioada 2000-2019 a crescut semnificativ, de la 2,7% la 7,6%, în timp ce importurile germane au scăzut de la 14% la 13,8%.

Tendinţa se observă în special în cazul categoriei de produse industriale sofisticate, cum ar fi cele chimice şi farmaceutice, produse metalice, dispozitive electrice şi echipamente, utilaje, maşini și componente auto – un segment considerat mult timp drept apanajul producătorilor germani.

În 2000, produsele din Germania din aceste sectoare reprezentau 17,5% din importurile UE. Procentul a atins în 2005 nivelul de vârf de 19%, apoi a scăzut în 2019 la 17%.

Dimpotrivă, procentul bunurilor chineze din aceste sectoare a urcat continuu din 2000, ajungând la 9,7% în 2019.

“Aceste cifre servesc drept avertisment pentru politicienii și companiile germane, care se confruntă deja cu întrebări crescânde cu privire la viitorul succes economic al țării”, notează Die Welt.

„Cu China, Germania vede o concurență puternică la export nu numai la nivel global, ci și pe propria sa piață internă europeană”, a spus economistul Juergen Matthes.

În același timp, China se îndreaptă din ce în ce mai mult către modelul economic al Germaniei și îl consideră un ghid pentru viitor.

Beijingul a lansat programul “Made in China 2025”, cu accent pe creșterea prpducției în sectoarele economice – și inspirat după modelul german.

Cu toate acestea, unii analiști susțin că succesul Chinei în imitarea modelului economic al Germaniei va fi probabil împiedicat de mediul politic incert, inclusiv înăsprirea reglementărilor asupra companiilor tehnologice chineze.

„În China vedem în acest moment multă incertitudine și schimbări bruște de politică. Acesta este opusul conceptului Germaniei de politică economică consecventă”, a declarat Achim Wambach, președintele Centrului de cercetare a piețelor europene(ZEW).

author avatar
Radu Jacotă Redactor
265 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger