AcasăȘTIRI EXTERNEConflictul israeliano-palestinian, teren minat pentru Biden

Conflictul israeliano-palestinian, teren minat pentru Biden

Este premiul suprem în diplomație și aproape fiecare președinte modern l-a căutat, în ciuda șanselor mici: rezolvarea crizei israeliano-palestiniene de câteva decenii. Dar Joe Biden nu este atât de interesat. În schimb, noua administrație intenționează să se bazeze pe unele dintre politicile lui Donald Trump în Orientul Mijlociu.

Spre deosebire de Obama și Trump, Biden nu a numit un trimis special care să se concentreze asupra dosarului israeliano-palestinian. Spre deosebire de Clinton, Biden nu are planuri pentru nicio conferință de pace sau chiar un proces de pace, în curând. În afară de a face câțiva pași mici pentru a reorienta poziția SUA departe de înclinarea puternic pro-israeliană pe care a luat-o sub Trump – inclusiv restabilirea unui ajutor modest palestinienilor – Biden și echipa sa semnalează că acest conflict pur și simplu nu este o prioritate, notează Politico. „Administrația Biden nu se pregătește să fie moașa unui stat palestinian”, a declarat Khaled Elgindy, directorul Programului pentru Palestina și Afaceri Palestino-Israeliene de la Institutul Orientului Mijlociu.

Soluția cu “două state” , bună doar pe hârtie

Oficiali de top din administrația Biden au spus că nu se poate  încheia un acord de pace atunci când nici palestinienii, nici israelienii nu par pregătiți pentru discuții serioase. „Singura modalitate de a asigura viitorul Israelului ca stat evreu, democratic și de a oferi palestinienilor un stat la care au dreptul este prin așa-numita soluție cu două state”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken în timpul audierii de confirmare din ianuarie . El a adăugat, totuși: „Cred că în mod realist sunt greu de văzut perspective pe termen scurt pentru a merge mai departe în acest sens”. Săptămâna trecută, oficialii Departamentului de Stat s-au străduit să răspundă la întrebări dacă America crede în continuare că Cisiordania este ocupată de Israel. „Este un fapt istoric că Israelul a ocupat Cisiordania, Fâşia Gaza şi Înălţimile Golan după războiul din 1967”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, precizând că  acest lucru nu reflectă o schimbare de poziţie din partea administraţiei Biden care, spre deosebire de Donald Trump, susţine soluţia cu două state, israelian şi palestinian.

Cu toate acestea, Biden și asistenții săi au trimis semnale confuze despre interesul lor de a restabili legătura cu palestinienii. Confuze, pentru că a pune presiuni pentru crearea unui stat palestinian ar echivala cu un cutremur geopolitic, iar Statele Unite nu au de gând să-l provoace. Joe Biden are o relație cheie cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, relație care  a supraviețuit unor tensiuni serioase, inclusiv încercărilor lui Netanyahu de a submina politica lui Obama în Iran, sprijinul său pentru așezările israeliene și prietenia îndelung mediatizată cu Donald Trump. Conducerea oficială a palestinienilor nu a mai vorbit cu echipa Trump după decembrie 2017, când a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului și a mutat ambasada SUA acolo de la Tel Aviv. Ambele acțiuni au fost schimbări majore de politică pentru Statele Unite. Joe Biden a decis să nu inverseze aceste decizii, iar aceasta nu a fost o surpriză pentru palestinieni și susținătorii lor.În plus, planul de pace din Orientul Mijlociu, lansat de Trump, favorizează atât de mult Israelul încât palestinienii l-au respins imediat. Nu există semne că Biden este interesat să se abată de la această foaie de parcurs stabilită de predecesorul său.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
194 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger