AcasăȘTIRI EXTERNEConflictul cu Rusia: de ce UE are mai multe de pierdut decât...

Conflictul cu Rusia: de ce UE are mai multe de pierdut decât SUA

Aliații occidentali întâmpină dificultăți în a cădea de acord asupra unei poziții dure în confruntarea Rusia-Ucraina dintr-un motiv bine întemeiat: economiile Europei.

Rusia este al cincilea cel mai mare partener comercial al UE –  precum și cel mai mare furnizor de energie –  în timp ce  SUA abia se situează în top 30. Există un decalaj similar pentru investiții, Rusia atragând bani de la companii importante ale Europei, inclusiv Ikea, Royal Dutch Shell și Volkswagen.

Cu inflația în creștere și consumatorii loviți de o creștere a prețurilor la energie, oficialii UE se deplasează cu atenție asupra perspectivei sancțiunilor.

Ei vor ca Rusia să simtă mai multă durere decât Europa din cauza măsurilor care vizează prevenirea unei invazii a Ucrainei, dar s-ar putea aștepta la un scenariu de coșmar: un război ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale  în mijlocul iernii, când este cea mai mare nevoie de ele.

„Prețurile la energie în Europa reprezintă o preocupare majoră”, a declarat Tim Ash, strateg senior pentru piețele emergente la Bluebay Asset Management, pentru Bloomberg Television. El a spus că Vladimir Putin vrea ca UE să fie „îngrozită de lipsa gazelor rusești și de frig”.

La această reticență se adaugă și sentimentul că pentru sancțiunile impuse Rusiei în trecut, în special după invazia Crimeei din 2014, economiile UE au plătit prețul –  și nu SUA.

În schimb, Rusia este „bine pregătită” să reziste oricăror sancțiuni după ce a luat măsuri pentru a se izola de măsurile pe care SUA le-ar putea impune, a declarat Viktor Szabo, manager de fond la Aberdeen Asset Management.

Modelul intern al economiei zonei euro indică un impact cauzat de prețurile mai ridicate la energie de până la 1% din PIB pe tot parcursul acestui an.

SUA sunt un exportator net de energie, dar UE se bazează pe importuri, iar Rusia este principalul furnizor, atât de petrol, cât și de gaze naturale.

Analiștii de la JP Morgan&Chase tocmai au avertizat că o creștere a prețului petrolului la 150 de dolari pe baril ar afecta creșterea economiei europene  și va stimula inflația.

Gazul este o problemă acută acum, Rusia reținând aprovizionarea către UE în ultimele luni. Prețurile s-au triplat, iar facturile energiei electrice au explodat pe  tot continentul. Acesta este principalul motiv pentru care Europa suferă un șoc energetic mai mare decât SUA.

O invazie rusă în Ucraina ar putea înrăutăți situația. Oficialii UE sunt prinși în criză, deoarece producția internă de gaz este în scădere, în timp ce Rusia și-a construit facilități pentru a furniza mai mult.

Exportatorul rus de gaze Gazprom PJSC și parteneri, inclusiv Shell, au cheltuit 9,5 miliarde de euro (10,8 miliarde de dolari) pentru a finaliza conducta Nord Stream 2 și doresc să o deschidă. Acest robinet controlat de Rusia ar exacerba deficitul de energie din UE.

„Dacă ar fi aplicate sancțiuni pentru exporturile de energie ale Rusiei sau dacă Rusia ar folosi exporturile de gaze ca instrument de pârghie, prețurile gazelor naturale în Europa ar  depăși cu mult vârful atins anul trecut”, estimează William Jackson, expert financiar la Capital Economics.

Sancțiunile împotriva Rusiei ar aduce beneficii și exportatorilor americani care doresc să livreze mai mult gaz natural lichefiat în Europa.

“Livrările de gaz rusesc nu ar trebui supuse sancţiunilor Uniunii Europene în criza privind Ucraina. Noi, în Europa, suntem într-o anume măsură dependenţi de energia din Rusia. Nu vom putea să schimbăm acest lucru peste noapte, dacă vrem căldură şi electricitate”, a declarat ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg.

Un adevăr incomod pentru politicienii europeni care se laudă că sunt capabili să lovească interesele Rusiei fără a suporta consecințe și acasă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
541 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger