AcasăȘTIRI EXTERNEConflict major între două țări NATO. Armata, mobilizată la graniţă! 

Conflict major între două țări NATO. Armata, mobilizată la graniţă! 

Puști de asalt care țintesc și trag singure. Revoluție în armata SUA

Disputele teritoriale între Turcia și Grecia continuă! Grecii încearcă să țină piept încercărilor de expansiune militară ale Ankarei pe uscat, în aer şi pe mare.

O nouă provocare a președintelui Erdogan a pus în alertă autoritățile de la Atena.

Turcia trimite armata la granițele de sud

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat luni că Turcia va lansa în scurt timp noi operațiuni militare la granițele de sud pentru a crea zone de siguranţă pe o lăţime de 30 de kilometri, în scopul combaterii ameninţării teroriste din respectivele regiuni, relatează Reuters.

Operaţiunile vor fi lansate imediat ce forţele militare, de informaţii şi de securitate vor încheia pregătirile în acest scop, a menţionat Erdogan, fără a da alte detalii.

Relații tensionate între Turcia și Grecia

Preşedintele turc a mai afirmat că premierul grec Kyriakos Mitsotakis „nu mai există” pentru el, acuzându-l că a încercat să blocheze vânzarea de avioane F16 Turciei.

„Am convenit să nu includem ţări terţe în disputa noastră cu el. În pofida acestui fapt, săptămâna trecută el a fost în vizită în SUA şi a vorbit în Congres, avertizându-l să nu ne dea avioane F16”, a declarat Erdogan într-o conferinţă de presă, după reuniunea de cabinet săptămânală.

Premierul grec „nu mai există pentru mine. Nu voi accepta niciodată să mă întâlnesc cu el. Ne vom continua drumul alături de politicieni onorabili”, a subliniat preşedintele turc.

Premierul elen: „Nu vom intra într-un contraargument cu președintele Turciei”

Turcia și Grecia, ambele membre NATO, au fost în dezacord cu privire la o serie de probleme, cum ar fi granițele maritime, extinderea platformelor lor continentale, spațiul aerian și Ciprul divizat din punct de vedere etnic.

În timpul vizitei sale în Statele Unite, unde s-a întâlnit săptămâna trecută cu președintele american Joe Biden și cu înalți oficiali americani, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a spus că Grecia va începe procedurile pentru achiziționarea avioanelor de luptă F-35 din Statele Unite până în 2030.

În urma declarațiilor lui Erdogan, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Giannis Oikonomou, a răspuns că Mitsotakis apără drepturile Greciei și dreptul internațional și că politica externă a Greciei se bazează și pe alianțele sale.

„Nu vom intra într-un contraargument cu conducerea Turciei. Politica noastră este o politică de principii”, a spus el într-un comunicat.

author avatar
Andreea Vlad
2.386 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...

Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu

Ouăle sunt la mare căutare, înainte de Paştele 2024. În afară de faptul că sunt folosite ca ingerdiente pentru diferite feluri culinare, gospodinele le...
proger