La Summitul privind implementarea schimbărilor climatice, desfășurat în această săptămână în Egipt, la care a luat parte și președintele Klaus Iohannis, s-a iscat un adevărat scandal din cauza declarațiilor despre situația unui activist britanico-egiptean reținut în Egipt.
Imediat după incidentele de la Summit, Partidul Generației Democratice din Egipt, a respins, printr-un comunicat, cererile britanicilor de a-l elibera pe „condamnatul penal Alaa Abdel Fattah”, care se află în închisoare în baza unei decizii judiciare.
„Respingem toate acuzațiile emise de guvernul britanic în acest sens. Chiar dacă Alaa era deținător și al cetățeniei britanice, el ar fi trebuit să respecte legea egipteană „, susține Partidul Generației Democrate.
Cererile britanicilor încalcă dreptul internațional
Naji Al-Shihabi, șeful partidului și coordonator general al Coaliției Naționale a Partidelor Politice, „și-a exprimat surprinderea față de insistența unor organizații pentru drepturile omului de a folosi Summitul COP27 pentru chestiuni politice, încălcând astfel prevederile summitului privind clima”.
De asemenea, partidul a considerat cererile guvernului britanic de eliberare a lui Alaa Abdel-Fattah drept o „ingerință inacceptabilă în afacerile interne egiptene”, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului internațional și a Cartei Organizației Națiunilor Unite.
Scandal între familia activistului și un parlamentar egiptean
Deputatul egiptean Amr Darwish a fost scos afară de la o conferință de presă susținută de Sanaa Abdel Fattah după ce parlamentarul a încercat să combată discursul acesteia cu privire la situația fratelui său Alaa Abdel Fattah.
„După ce am combătut afirmațiile Sanaei, aceasta nu a răspuns, iar unul dintre organizatorii conferinței a venit să-mi spună să părăsesc conferința pentru că nu voi primi niciun răspuns și oricum conferința s-a încheiat, ceea ce era fals. Sanaa cere libertate de opinie, dar o împiedică pe cea a altora”, spune Amr Darwish.
Declarațiile subminează independența sistemului judiciar egiptean
Misiunea Permanentă a Egiptului pe lângă ONU a declarat, de asemenea, că respinge o declarație a Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului, Volker Türk, care solicită eliberarea lui Alaa Abd el-Fattah, „un cetățean egiptean care a fost judecat, condamnat și care își ispășește în prezent pedeapsa.”
Misiunea a calificat drept „nedreaptă” descrierea de către comisie a unei hotărâri judecătorești ca fiind „nedreaptă” este o „insultă inacceptabilă”. Declarația comisiei subminează și mai mult independența sistemului judiciar și statul de drept ca piatră de temelie indispensabilă pentru protecția și promovarea drepturilor omului, se arată în comunicatul de presă.