AcasăȘTIRI EXTERNEMarea Britanie, din nou pe mâna unei femei?! / Jumătate dintre englezi...

Marea Britanie, din nou pe mâna unei femei?! / Jumătate dintre englezi nu au încredere în ea

Conducerea Marii Britanii, din nou pe mâna unei femei / Jumătate din englezi nu au încredere în ea / Foto: Facebook

Este finalul unei lungi curse pentru putere: la două luni după demisia premierului Boris Johnson și în plină criză a costului vieții, britanicii vor afla luni, 5 septembrie, cine va fi noul prim-ministru al Regatului Unit. Cel mai probabil, Liz Truss, zic analiștii politici.

Rezultatul votului, deschis pentru aproximativ 200.000 de membri ai Partidului Conservator, lasă puțin loc de suspans, deoarece șefa diplomației, Liz Truss, se află în sondaje înaintea fostului ministru de Finanțe, Rishi Sunak.

Mandat pe un butoi cu pulbere

Liz Truss, în vârstă de 47 de ani, care i-a rămas loială lui Boris Johnson până la final, când demisiile din cadrul executivului s-au numărat cu zecile la începutul lunii iulie, va deveni al patrulea prim-ministru britanic de la referendumul pentru Brexit din 2016 și a treia femeie în această funcție, după Margaret Thatcher și Theresa May, în istoria Marii Britanii.

Anunțul succesorului lui Boris Johnson, forțat să demisioneze după o serie de scandaluri și minciuni, este prevăzut pentru ora 12:30 (11:30 GMT).

Noul chiriaș de pe 10 Downing Street își preia mandatul pe fondul unor condiții economice și sociale explozive, cu o inflație de peste 10% și care se așteaptă să crească considerabil mai mult, iar facturile la energie în creștere amenință familiile, școlile, spitalele și întreprinderile.

Politica economică a fost, în mod firesc, în centrul lungii campanii de dreapta, dar, uneori, a părut să nu țină cont de înrăutățirea dramatică a crizei din timpul verii.

Liz Truss a câștigat electoratul promițând reduceri masive de taxe și adoptând o poziție dură față de sindicate. Pe de altă parte, Rishi Sunak, un fost bancher bogat, a pierdut puncte prin faptul că a pledat pentru un realism economic departe de „basme” și a fost văzut ca un tehnocrat incapabil să înțeleagă dificultățile gospodăriilor britanice, scrie Boursorama.

52% din britanici nu au încredere în ea

Duminică, Truss a dat asigurări la BBC că, odată aleasă, va acționa „în prima săptămână” pentru a-i ajuta pe britanici cu facturile la energie, dar a refuzat să precizeze natura concretă a măsurilor pe care intenționează să le ia. Ea a subliniat, de asemenea, că va prezenta „în decurs de o lună” un plan de reformă fiscală pentru a face față crizei.

Dacă ea a cucerit baza partidului aflat la putere timp de 12 ani în Marea Britanie, 52% dintre britanici cred că va fi un prim-ministru slab sau chiar groaznic, potrivit unui sondaj recent YouGov. Nu este sigur că aceste promisiuni vagi vor fi suficiente pentru a calma nemulțumirea socială care zguduie țara ca niciodată de la anii Thatcher (1979-1990) încoace.

Țara a trecut prin ceea ce a fost descris drept „vara nemulțumirilor”, cu multiple greve în transporturi, servicii poștale, spitale, avocatură și alte sectoare.  Și asta într-o perioadă de cvasi-vacanță a puterii, cu un prim-ministru demisionar care a strălucit prin absența sa, refuzând să ia măsuri pentru a ușura situația poporului britanic, lipsind de la întâlniri importante și călătorind de două ori în străinătate cu familia sa.

Dar, în timp ce ambii candidați conservatori s-au străduit să pledeze pentru „schimbare” după epoca Johnson, plină de scandaluri, o parte a membrilor Partidului Conservator – mai mulți bărbați, mai în vârstă – îi simt deja lipsa fostului prim-ministru.

Boris Johnson a refuzat să susțină public pe oricare dintre candidați și a declarat într-un mesaj de adio publicat duminică în Sunday Express că a venit timpul „să îl susținem pe noul lider din toată inima”, afirmând că ambii sunt „mai mult decât capabili” să ocupe postul.

Cu toate acestea, el nu a exclus o revenire în politică. El își va înmâna marți demisia reginei Elisabetei a II-a la reședința sa de vară de la Balmoral, în Scoția, o premieră pentru suverana în vârstă de 96 de ani, care se deplasează cu dificultate și nu va călători la Londra.

Succesorul său va urma pentru a deveni cel de-al 15-lea șef de guvern în cei 70 de ani de domnie ai monarhului, înainte de a se întoarce la Londra pentru a ține primul său discurs în 10 Downing Street, pentru a-și forma guvernul și pentru a se confrunta pentru prima dată cu liderul opoziției laburiste, Keir Starmer, în Parlament, miercuri.

author avatar
Tudor Borcea
658 afisari

30 COMENTARII

  1. Măi, femeile nu sunt bune ca șefi de fel, ce naiba. Briții ăia zăbăloși încă nu au aflat acest lucru? Cât de reduși pot fi!?

  2. CAND AFIRMATI CA JUMATATE DIN ENGLEZI NU AU INCREDERE IN LIZ TRUSS !,ATUNCI CUM DE O VEDETI PRIMMINISTRU CU 50% ?

  3. si celelalte doua au fost catastrofe , englejii au uitat inchiderea mineritului de catre thacher , plus un razboi stupid cu Argentina , iar may nici nu mai spun , ca ptr orice femeie este greu de luat decizii , le amana , sint sovaielnice si influientabile , din pacate se vede si in realitate si in istorie .

    • mda dar l-au castigat, iar inchiderea s-a dovedit benefica pentru economie si sanatatea oamenilor. also thatcher era hardcore de dreapta si aia adevarata nu mizeria asta securista de la noi plus ca n-a fost catusi de putin sovaielnica nici macar dupa ce i-au aruncat hotelul in aer cu ea inauntru.

      • vorbeste cu minerii sa vezi ce benefica a fost inchiderea minelor , nici acum nu au uitat-o . si pentru economie ? alzheimerul cam de atunci a inceput .

        • de acord ca pentru mineri nu dpdv economic, dar i-a scapat pe aia mai tineri de silicoza. pentru restul economiei a fost insa foarte bine. ce treaba are alzheimerul cu minele? ala a fost dinainte de minerit, – 1901 Alois Alzheimer, dar boala era cunoscuta din antichitate sub alte denumiri -dementa, nebunie etc.

    • Bre, esti papagal… premierul britanic, ca e femeie ca e barbat, nu ia nicio decizie! Sunt doar marionete! Marionetele celor din spatele scenei. Cei care trag sforile. Cei care au banul.
      Minele le-au inchis ca sa justifice noua era atomică si nu pentru ca le pasa de bietii oameni.
      Razboiul cu Argentina nu l-a pornit Anglia ci doar au raspuns Argentinei, care a încercat, fara succes, sa isi ia pământurile lor înapoi de la putorile colonialiste engleze. Daca argentinienii cumpărau de la francezi vreo 200 de EXOCET si vreo alte doua flotile de SUPER’ETENDART poate poate reușeau ceva măreț si le dadeau peste bot englezoilor sa mai pofteasca la pământuri aflate la mii de kilometri de Anglia….

      • Le-au inchis ca nu erau rentabile intrucat tehnologia care se bazeaza pe carbune are eficienta redusa comparativ cu cea pe petrol si gaze in principal si atomica in secundar. Premierul e tot dintre aia cu bani difera doar factiunea si statutul. De acord cu Falklandul dar nu asta conteaza. Conteaza doar cine a castigat.

    • O hoașcă mai frumoasă ca pocnitoarea de mă-ta.
      Sper ca anii adunați ai membrilor șatrei tale să nu îl depășească pe ai baborniței.
      Pricepi, waxere?

  4. Va salut ! Femeile sunt capabile in orice domeniu, iar in functii de conducere exceleaza…. Inteligenta, frumusetea, combinate cu experienta si sarmul, face ca femeia sa fie potrivita la locul potrivit….. Am cunoscut femei in functii de conducete si pot spune ca sunt uimitor de capabile…….. Apoi, doamnelir, domnisoarelor si domnilor, tot ce este strategic in amarata asta de viata, este de genul feminin ( viata, sanatate, maternitate, functie, bogatie, avere, putere, potenta, virtute, etc., etc. ,fara sa mai amintesc de ceea ce nu pot scrie…. ) Succes tuturor femeilor , indiferent de ocupatia pe care o au ! Zi perfecta tuturor !

  5. Democratie,tovarasi!Adica partidul pune conducatorii nu poporul.In Belarus si Rusia cica dunt dictaturi cu toate ca popoarele pun conducatorii cu 70-80%.Ti se face scarba.

  6. & Dacă s-au constatat creșteri ale consumului se alcool când Marea Britanie a fost condusă de primi miniștrii femei, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger