AcasăȘTIRI EXTERNEMarea Britanie, din nou pe mâna unei femei?! / Jumătate dintre englezi...

Marea Britanie, din nou pe mâna unei femei?! / Jumătate dintre englezi nu au încredere în ea

Conducerea Marii Britanii, din nou pe mâna unei femei / Jumătate din englezi nu au încredere în ea / Foto: Facebook

Este finalul unei lungi curse pentru putere: la două luni după demisia premierului Boris Johnson și în plină criză a costului vieții, britanicii vor afla luni, 5 septembrie, cine va fi noul prim-ministru al Regatului Unit. Cel mai probabil, Liz Truss, zic analiștii politici.

Rezultatul votului, deschis pentru aproximativ 200.000 de membri ai Partidului Conservator, lasă puțin loc de suspans, deoarece șefa diplomației, Liz Truss, se află în sondaje înaintea fostului ministru de Finanțe, Rishi Sunak.

Mandat pe un butoi cu pulbere

Liz Truss, în vârstă de 47 de ani, care i-a rămas loială lui Boris Johnson până la final, când demisiile din cadrul executivului s-au numărat cu zecile la începutul lunii iulie, va deveni al patrulea prim-ministru britanic de la referendumul pentru Brexit din 2016 și a treia femeie în această funcție, după Margaret Thatcher și Theresa May, în istoria Marii Britanii.

Anunțul succesorului lui Boris Johnson, forțat să demisioneze după o serie de scandaluri și minciuni, este prevăzut pentru ora 12:30 (11:30 GMT).

Noul chiriaș de pe 10 Downing Street își preia mandatul pe fondul unor condiții economice și sociale explozive, cu o inflație de peste 10% și care se așteaptă să crească considerabil mai mult, iar facturile la energie în creștere amenință familiile, școlile, spitalele și întreprinderile.

Politica economică a fost, în mod firesc, în centrul lungii campanii de dreapta, dar, uneori, a părut să nu țină cont de înrăutățirea dramatică a crizei din timpul verii.

Liz Truss a câștigat electoratul promițând reduceri masive de taxe și adoptând o poziție dură față de sindicate. Pe de altă parte, Rishi Sunak, un fost bancher bogat, a pierdut puncte prin faptul că a pledat pentru un realism economic departe de „basme” și a fost văzut ca un tehnocrat incapabil să înțeleagă dificultățile gospodăriilor britanice, scrie Boursorama.

52% din britanici nu au încredere în ea

Duminică, Truss a dat asigurări la BBC că, odată aleasă, va acționa „în prima săptămână” pentru a-i ajuta pe britanici cu facturile la energie, dar a refuzat să precizeze natura concretă a măsurilor pe care intenționează să le ia. Ea a subliniat, de asemenea, că va prezenta „în decurs de o lună” un plan de reformă fiscală pentru a face față crizei.

Dacă ea a cucerit baza partidului aflat la putere timp de 12 ani în Marea Britanie, 52% dintre britanici cred că va fi un prim-ministru slab sau chiar groaznic, potrivit unui sondaj recent YouGov. Nu este sigur că aceste promisiuni vagi vor fi suficiente pentru a calma nemulțumirea socială care zguduie țara ca niciodată de la anii Thatcher (1979-1990) încoace.

Țara a trecut prin ceea ce a fost descris drept „vara nemulțumirilor”, cu multiple greve în transporturi, servicii poștale, spitale, avocatură și alte sectoare.  Și asta într-o perioadă de cvasi-vacanță a puterii, cu un prim-ministru demisionar care a strălucit prin absența sa, refuzând să ia măsuri pentru a ușura situația poporului britanic, lipsind de la întâlniri importante și călătorind de două ori în străinătate cu familia sa.

Dar, în timp ce ambii candidați conservatori s-au străduit să pledeze pentru „schimbare” după epoca Johnson, plină de scandaluri, o parte a membrilor Partidului Conservator – mai mulți bărbați, mai în vârstă – îi simt deja lipsa fostului prim-ministru.

Boris Johnson a refuzat să susțină public pe oricare dintre candidați și a declarat într-un mesaj de adio publicat duminică în Sunday Express că a venit timpul „să îl susținem pe noul lider din toată inima”, afirmând că ambii sunt „mai mult decât capabili” să ocupe postul.

Cu toate acestea, el nu a exclus o revenire în politică. El își va înmâna marți demisia reginei Elisabetei a II-a la reședința sa de vară de la Balmoral, în Scoția, o premieră pentru suverana în vârstă de 96 de ani, care se deplasează cu dificultate și nu va călători la Londra.

Succesorul său va urma pentru a deveni cel de-al 15-lea șef de guvern în cei 70 de ani de domnie ai monarhului, înainte de a se întoarce la Londra pentru a ține primul său discurs în 10 Downing Street, pentru a-și forma guvernul și pentru a se confrunta pentru prima dată cu liderul opoziției laburiste, Keir Starmer, în Parlament, miercuri.

author avatar
Tudor Borcea