AcasăȘTIRI EXTERNEConcurența Tesla intră în ring. Un gigant furnizor al Apple îl provoacă...

Concurența Tesla intră în ring. Un gigant furnizor al Apple îl provoacă pe Elon Musk

Concurența Tesla intră în ring. Un gigant furnizor al Apple îl provoacă pe Elon Musk

Gigantul din Taiwan al electronicii, Foxconn, a dezvăluit luni, 18 octombrie, trei prototipuri de vehicule electrice, intenționând să devenă un jucător cheie pe această piață și de a găsi parteneri.

Principalul furnizor de electronică din lume, și în special al  Apple, a investit zeci de milioane de dolari în vehicule electrice.

O berlină, un SUV și un autobuz

A început în special o afacere cu producătorul auto taiwanez Yulon Motor și a cumpărat o uzină auto din Ohio, SUA, aflată în dificultate.

Modelele dezvăluite luni – o berlină, un SUV și un autobuz – sunt prototipuri pe care Foxconn speră să le construiască împreună cu alți producători. „Foxconn nu mai este un nou născut”, a declarat președintele Young Liu la o ceremonie de la Taipei în care au fost dezvăluite vehiculele.

Fondatorul Foxconn, Terry Gou, care a condus berlina „Model E”, a declarat că vehiculele electrice „sunt dovada puterii industriale a Taiwanului”.

Se preconizează că SUV-ul Model C va ajunge pe piața taiwaneză în 2023 cu un preț mai mic de 1 milion de dolari taiwanezi (310.000 de euro), a anunțat producătorul.

Autobuzul electric „Model T” ar putea începe să circule în orașul Kaohsiung încă de anul viitor, dacă este omologat de Ministerul Transporturilor, a declarat vicepremierul Shen Jong-chin.

Piața tuturor posibilităților

Foxconn a investit aproximativ 310 milioane de euro în dezvoltarea mașinilor electrice în 2020 și investițiile sale vor continua să crească în următorii doi ani, scrie Boursorama. Liu a declarat că grupul „a înființat treptat un lanț de aprovizionare și o rețea de distribuție de vehicule electrice”, cu, de la începutul anului, aproape un nou parteneriat în fiecare lună.

Printre partenerii săi recenți se numără Fisker, una dintre numeroasele startup-uri americane de mașini electrice care speră să concureze într-o bună zi cu Tesla, compania ambițiosului patron Elon Musk.

Cele două companii și-au anunțat intenția de a dezvolta împreună mașini electrice vândute sub marca Fisker, cu scopul de a începe producția până la sfârșitul anului 2023.

Semiconductorii, miză mondială

Pe de altă parte, Apple ar avea ani de zile un proiect de mașină autonomă și Foxconn ar putea fi un partener ideal pentru gigantul american.

Modelele Foxconn au fost dezvăluite în momentul în care producătorii auto mondiali suferă de o penurie de semiconductori după ce pandemia Covid-19 a aruncat în aer cererea globală. Giganții taiwanezi producători de semiconductori, care se numără printre cei mai mari jucători din domeniu, au crescut producția pentru a satisface cererea.

 

author avatar
Tudor Borcea
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger