AcasăȘTIRI EXTERNEComunitățile de complotiști iau amploare și în România

Comunitățile de complotiști iau amploare și în România

Grupurile QAnon se extind într-un ritm alert pe Facebook și ajută la răspândirea unei periculoase teorii a conspirației, iar România se află printre cele cel puțin 15 țări în care Guardian a descoperit comunități dedicate adepților acestei teorii pe rețeaua de socializare.

Guardian a documentat peste 160 de grupuri, pagini și conturi QAnon pe Facebook și Instagram cu peste 4,5 milioane de urmăritori.

Comunitățile QAnon de pe Facebook cresc și ca urmare a faptului că platforma Twitter a înăsprit regulamentul privind conținutul și a restricționat conturile dedicate teoriei conspirației. La acel moment, surse anonime au spus pentru New York Times că Facebook plănuiește să facă pași similari. Între timp, algoritmul de recomandări al Facebook a continuat să promoveze grupuri QAnon utilizatorilor, iar unele grupuri au crescut într-o manieră explozivă.

QAnon se referă la teoria conspirației propagată pe rețelele de socializare, iar adepții cred că Donald Trump duce un război secret împotriva ”statului profund”, format din democrați și celebrități de la Hollywood.

La sfârșitul lunii iunie, Guardian a raportat că grupurile QAnon de pe Facebook includeau peste 100 de pagini, profiluri și grupuri, precum și conturi de Instagram cu cel puțin 15.000 de urmăritori și membri, care acumulau la nivel global 3 milioane de urmăritori. Pe 9 august, numărul urmăritorilor a crescut cu 34% la peste 4 milioane, iar cele mai mari gupuri includ peste 200.000 de membri.

Aceste grupuri și pagini mai noi demonstrează de asemenea răspândirea QAnon în lume. Acestea includ grupuri dedicate adepților QAnon în Regatul Unit, Irlanda de Nord, Canada, Australia, Mexic, Brazilia, Germania, Polonia, Olanda, Bulgaria, Ungaria, Cehia, România, Serbia și Slovenia. Cele mai mari grupuri QAnon documentate de Guardian sunt din Germania, Italia, Polonia, Olanda, Australia și Marea Britanie.

author avatar
Andrei Coman
373 afisari

3 COMENTARII

  1. Complotiștii cred că se află în altă parte, nu în grupurile QAnon. De ce ar fi periculoase ” teoriile conspirației ” ale QAnon iar conspirația – conspirațiile? – în sine a(le) globaliștilor neo-marxisto-progresiști ar fi flori de primăvară? Redați așa, fără DISCERNĂMÂNT și pe nemestecate, orice spun sirenele NWO? Ce ziariști sunteți voi? Vânduți?

  2. Nu stiu cine sunt acesti QAnoni insa observ ca in presa tefelista de pretutindeni dreptul la libera exprimare a devenit teoria conspiratiei.Teorii periculoase vehiculate de presa vanduta pe banii neomarxismului de care si Romania e plina.Ne astapta vremuri grele daca nu descchidem ochii si mintea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger