AcasăȘTIRI EXTERNEComunismul nu se pupă cu a doua economie a lumii: tinerii își...

Comunismul nu se pupă cu a doua economie a lumii: tinerii își caută cu disperare un job

„Este o adevărată bătaie de cap”: odată cu încetinirea economică din China, zeci de milioane de tineri se străduiesc să își găsească un loc de muncă și concurează acerb pentru tot mai puține joburi.

Unul din cinci tineri din mediul urban era șomer în luna iulie, potrivit cifrelor oficiale. Această cifră este de trei ori mai mare decât media națională a forței de muncă și reprezintă cel mai ridicat nivel din 2018.

Pentru a înrăutăți situația, aproape 11 milioane de noi absolvenți au intrat pe piața muncii în această vară, în timp ce economia încetinește: o creștere de doar 0,4% în al doilea trimestru,  cea mai mică din ultimii doi ani.

„Caut de  lucru de două-trei luni, dar este foarte complicat în acest moment”, a declarat pentru AFP Zhao Yuting, 22 de ani, absolventă de facultate, limba engleză.

„Cu cât va dura mai mult, cu atât voi simți mai multă presiune”, a spus tânăra, care s-a întors să locuiască la părinții ei.

Există o problemă în China: recentele măsuri guvernamentale ale Partidului Comunist împotriva companiilor de tehnologie și a sectorului educațional privat, de obicei principalii furnizori de locuri de muncă, au contribuit la prăbușirea pieței.

Situația economică a fost înrăutățită de izolările și carantinele drastice impuse de autorități ca răspuns la focarele de Covid-19.

Deși nu există cifre oficiale privind rata șomajului în zonele rurale, Zhuang Bo, economist la firma de consultanță TS Lombard din Londra, estimează că numărul tinerilor în căutarea unui loc de muncă ar putea fi de două ori mai mare decât în orașe.

„Realitatea este mult mai gravă decât arată cifrele”, spune Ho-fung Hung, specialist în economia chineză la Universitatea Johns-Hopkins din SUA.”Dacă problema persistă fără un remediu, ar putea genera cu ușurință instabilitate socială.”

La un recent târg de locuri de muncă din metropola sudică Shenzhen, un paradis al tehnologiei, mulți tineri absolvenți au stat la coadă pentru a discuta cu recrutorii.

Din cauza numărului limitat de locuri de muncă disponibile, companiile preferă studenții de la cele mai bune universități –și se creează un blocaj.

Luo Wen, absolvent de informatică, a vrut să lucreze în Shenzhen – considerat un Silicon Valley chinez – dar după patru luni de căutări inutile a decis să se angajaze într-un oraș de provincie, cu o leafă mai mică.

Absolvenții care au reușit să obțină un loc de muncă au un salariu mediu cu 12% mai mic decât anul trecut, potrivit site-ului de joburi Zhaopin.Confruntat cu această situație, guvernul încearcă să stimuleze recrutarea prin scutiri fiscale pentru IMM-uri.

Premierul Li Keqiang a recunoscut criza locurilor de muncă  –  este „serioasă și complexă” – și a cerut întreprinderilor de stat să recruteze mai mult și să ofere condiții mai bune angajaților lor.

Puține șanse:China, de ani de zile, nu reușește să altoiască comunismul cu economia capitalistă. Ar fi principala barieră pentru o țară care poate merită mai mult.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
510 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger