AcasăȘTIRI EXTERNECompaniile de turism spionează la ordinul guvernului SUA / Baze de date...

Companiile de turism spionează la ordinul guvernului SUA / Baze de date uriașe pentru serviciile secrete

Companiile de turism spionează la ordinul guvernului SUA / Baze de date uriașe pentru serviciile secrete

Guvernul SUA a ordonat companiilor de turism să îl spioneze ani de zile pe un hacker  rus și să raporteze săptămânal unde se află acesta. O contestație în justiție a Forbes a forțat publicarea unor documente care dezvăluie pentru prima dată amploarea ordinelor secrete de supraveghere care urmăresc mișcările persoanelor din întreaga lume.

În 2015, Secret Service era în căutarea lui Aleksei Burkov, un hacker rus de renume suspectat că a facilitat furtul a 20 de milioane de dolari din carduri de credit furate de pe site-ul Cardplanet.

Mână în mână cu spionajul

Metodele pe care agenția le-a folosit pentru a-l urmări, dezvăluite pentru prima dată în urma unei contestații legale a Forbes, arată cum guvernul american a reușit să forțeze două companii de date să îl spioneze timp de doi ani, în baza autorității unei legi vechi de 233 de ani, și să emită rapoarte săptămânale despre locul unde se afla acesta.

Guvernul nu a dezvăluit niciodată câte alte persoane ar putea fi supuse unei astfel de supravegheri prelungite și neconvenționale.

Cele două companii, Sabre, din SUA, și Travelport, din Marea Britanie, au fost furnizori perfecți pentru autoritățile americane de aplicare a legii, datorită domeniului de activitate în care activează. De zeci de ani, acestea colectează și stochează informații despre turiștii internaționali într-un așa-numit sistem global de distribuție. GDS-urile sunt, în esență, centre de informații care facilitează rezervările de călătorie între companiile aeriene, furnizorii de croaziere, companiile de închirieri auto și hotelierii.

Cele două companii domină industria în afara Rusiei și Chinei, singurul alt concurent fiind Amadeus din Spania. Forțele de ordine din SUA și-au dat seama de valoarea datelor utilizate de Sabre și Travelport, deoarece Moscova nu are niciun acord de extrădare cu Washingtonul, ceea ce înseamnă că singura modalitate de a-l aresta pe Burkov ar fi fost să-l prindă atunci când a părăsit Rusia.

Monitorizare continuă a călătoriilor

Într-un ordin judecătoresc din noiembrie 2015, Secret Service a cerut ca Sabre și Travelport să monitorizeze în mod continuu călătoriile lui Burkov timp de doi ani – sau ceea ce SUA a numit „activitate completă și contemporană în timp real a contului” – și să raporteze în fiecare săptămână către Secret Service. Companiilor li s-a interzis, de asemenea, să divulge ordinul până când o instanță le-a dat permisiunea.

Eficacitatea supravegherii ulterioare rămâne incertă. La scurt timp după ordinele primite, Burkov, care avea să pledeze ulterior vinovat de acuzații de piraterie informatică și fraudă în 2020, a fost arestat după o vacanță de o săptămână la Tel Aviv la sfârșitul anului 2015, potrivit presei israeliene, dar nu a fost făcută nicio afirmație oficială cu privire la modul în care a fost urmărit în timp ce călătorea în țară.

Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze sau să ofere informații suplimentare.

Companiile recunosc cu jumătate de gură

Nici Sabre, nici Travelport nu au dorit să comenteze dacă au luptat împotriva ordinelor sau dacă s-au conformat, deși nu există niciun dosar pe rolul instanței care să arate că aceste companii au ripostat. Un purtător de cuvânt al Sabre a declarat că societatea răspunde la procesele legale în conformitate cu legile aplicabile. „Ne luăm în serios obligația de a proteja datele utilizatorilor Sabre și de a respecta legea”, a declarat purtătorul de cuvânt.

În august 2020, ca răspuns la întrebările adresate de biroul senatorului Ron Wyden  după ce Forbes a prezentat inițial un raport despre tehnica de supraveghere, Sabre a dezvăluit că a primit șapte ordine ale instanțelor federale care vizau șapte persoane. Compania nu a mai furnizat nicio actualizare cu privire la aceste cifre.

Travelport a declarat pentru Forbes că nu a efectuat monitorizări specifice, dar nu a dorit să comenteze modul în care a răspuns la ordinul Burkov. „Travelport se conformează citațiilor guvernamentale emise în mod valabil, dar nu efectuează o monitorizare activă a niciunui individ”, a declarat un purtător de cuvânt. Compania nu a clarificat ce tipuri de date poate furniza guvernelor atunci când sunt emise cereri.

Când FBI pierde în fața Apple

Legalitatea folosirii companiilor de colectare de date pentru a spiona persoanele fizice provine din All Writs Act din 1789, care permite guvernului să ceară asistență „neobligatorie” de la entități care nu sunt direct legate de o anumită investigație. Legea a stârnit controverse în 2015, când FBI a încercat, și în cele din urmă nu a reușit, să o folosească pentru a forța Apple să deschidă un iPhone aparținând unui suspect în cazul atacului în masă din San Bernardino. Activiștii pentru protecția vieții private de la American Civil Liberties Union (ACLU) și Electronic Frontier Foundation au susținut că ordinele din All Writs Act nu beneficiază de același control legal sau public ca mandatele de percheziție și interceptările telefonice și sunt „în mod obișnuit” depuse sub sigiliu.

Publicul nu știe nimic, totul este pe ascuns

„Prea multe despre aceste tipuri de mandate sunt ascunse publicului”, a declarat Jennifer Granick, consilier pentru supraveghere și securitate cibernetică la ACLU. Colectarea de informații despre viitoarele călătorii care ar putea să nu aibă nicio legătură cu infracțiunile penale din trecut „este deosebit de invazivă și susceptibilă de abuz”, a spus Granick. „Poliția profită de colectarea de date private pentru a obține puteri de supraveghere revoluționare care sunt în esență neaprobate și nesupravegheate de procesele democratice”. Granick a spus că publicul nu știe aproape nimic despre modul în care forțele de ordine folosesc aceste puteri, cât de frecvent, în ce tipuri de investigații, nimic despre granularitatea datelor pe care le generează sau despre modul în care guvernul folosește aceste informații.

„Motive politice importante”

Documentele care ordonau Sabre și Travelport să efectueze supravegherea lui Burkov au fost desecretizate luna trecută, după contestația legală a lui Forbes. În ianuarie 2021, au fost lansate petiții în curs pentru desecretizarea documentelor legate de ordine similare în alte trei jurisdicții. Departamentul de Justiție a continuat să susțină că nu există un drept general de acces la ordinele din All Writs Act și că „interesele imperioase de aplicare a legii cer sigilarea în continuare a acestor materiale”. O instanță a fost de acord că astfel de ordine „au fost în mod tradițional ținute secrete din motive politice importante”.

Companbiile de turism, mină de aur pentru servicii

În timp ce criticii spun că este o formă de spionaj invazivă și excesiv de secretă, pentru cei care cunosc acest domeniu, nu este de mirare că guvernul SUA ar dori să profite de vastele cantități de informații stocate de aceste companii de turism. Împreună, acestea dețin date de călătorie care datează de o jumătate de secol, despre care criticii spun că ar putea oferi o imagine detaliată a vieții unei persoane. Sabre este o companie publică pe Nasdaq cu o capitalizare de piață de 2,5 miliarde de dolari; Amadeus este evaluată pe bursele spaniole la peste 25 de miliarde de dolari; iar Travelport rămâne o entitate privată, achiziționată pentru 4,4 miliarde de dolari în 2018.

Sabre spune că procesează peste un miliard de călătorii și 120 de miliarde de dolari de cheltuieli de călătorie în fiecare an. Înainte ca pandemia Covid-19 să lovească piața globală de turism, Travelport se ocupa de tranzacții de călătorie în valoare de 79 de miliarde de dolari. Amadeus, Sabre și Travelport au omologi în Rusia și China: Sirena-Travel și TravelSky. Ambele sunt strâns aliate cu guvernele lor respective.

Până la urmă, a câștigat Rusia

Burkov s-ar putea să se afle din nou sub supravegherea SUA. La sfârșitul anului 2019, în ciuda încercărilor Rusiei de a împiedica transferul său, Burkov a fost extrădat din Israel în SUA și, după ce a recunoscut infracțiuni de fraudă și hacking, în iunie 2020 a fost condamnat la 108 luni de închisoare. În septembrie 2021, însă, s-a întâmplat ceva ciudat. A fost trimis înapoi în Rusia. Rămâne neclar de ce i s-a permis lui Burkov să se întoarcă în țara sa natală.

Departamentul de Justiție nu a oferit încă o explicație completă. Într-o scrisoare adresată în martie consilierului pentru securitate națională Jacob Sullivan, membrii republicani ai comisiilor pentru justiție, securitate internă, informații și afaceri externe din Camera Reprezentanților au cerut o explicație. „Guvernul rus are o istorie de utilizare a infractorilor cibernetici ca active pentru serviciile de informații rusești”, au avertizat legislatorii. „Unii foști oficiali au sugerat că Burkov ar putea lucra acum pentru Rusia, împotriva intereselor SUA”.

author avatar
Tudor Borcea
1.412 afisari

5 COMENTARII

  1. guvernu spioneaza si pentru „always”
    a facut recensamint pentru a afla cum sta cu cererea,
    „intrari si iesiri” in limbaj technco-economic……

  2. Democratie cica buna pe tot pamantul ca doar deaia se lupta peste tot ca sa democratizeze!!

  3. Fraiere, ia exemplu de la Cristi și mai bine fa copii. La scris nu te pricepi.
    Nțțț… Nici copii sa nu faci. O sa-ti semene și e nasol….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger