Comisia Europeană a anuntațat recent că interzicerea importurilor de petrol din Rusia a fi o opține pentru a răspunde atrocităților trupelor ruse în Ucraina. Pe de altă parte, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol – OPEC – a transmis Uniunii că înlocuirea petrolului rusesc cu cel din alte surse ar fi imposibilă și că membrii ei nu își vor spori extracția de petrol.
Marile firme de trading intenţionează să îşi reducă achiziţiile de ţiţei şi combustibili de la companiile petroliere controlate de statul rus, începând din 15 mai, pentru a nu încălca sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Achiziţii mai puţine de la Rosneft
Companiile de trading au decis să îşi reducă achiziţiile de la grupul energetic rus Rosneft în încercarea de a se conforma cu terminologia din actualele sancţiuni introduse de UE şi care sunt destinate să limiteze accesul Rusiei la sistemul financiar internaţional.
Termenii din sancţiunile UE oferă o excepţie pentru achiziţiile de petrol de la Rosneft sau Gazpromneft, care sunt considerate „strict necesare” pentru a asigura securitatea energetică a Europei.
În Uniunea Europeană, peste jumătate din cantitatea de petrol este folosită pentru transportul rutier și naval. Aici intră și motorina folosită în agricultură. Utilizatorii casnici sunt pe locul trei la consum, urmați de companiile aeriene. Fără petrol, nimic nu se mai mișcă.
text…
Cum va face OMV tranzitia la fara rusi?
Petrom si-a trimis in mod constant delegati in Sank Petersburg..
( intrebati-l pe membrul in board , Radu Caprau.. Stie ?)