AcasăȘTIRI EXTERNECompania SpaceX, în risc de faliment! Ce le-a spus Elon Musk angajaților

Compania SpaceX, în risc de faliment! Ce le-a spus Elon Musk angajaților

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, și-a amenințat angajații: o criză a motorelor Raptor pentru racheta Starship creează riscul unui faliment al companiei SpaceX, numind programul acestui motor „un dezastru”.

Lui Elon Musk îi place să trimită scrisori. După ce le-a trimis una angajaților Tesla în care le-a cerut să facă totul pentru a reduce costurile de livrare a mașinilor electrice ale companiei, a venit rândul și angajaților de la SpaceX să primească o misivă.

Criză gravă, monșer

Deloc mulțumit, Musk le-a explicat celor de la SpaceX riscă pur și simplu falimentul dacă nu se găsește o soluție la problemele care pun bețe în roate producției de motoare Raptor.

„Criza de producție care afectează motoarele Raptor este mult mai gravă decât părea să fie acum câteva săptămâni”, a scris Musk într-un e-mail. „Suntem în pericol de faliment dacă nu reușim să atingem anul viitor un ritm al zborurilor Starship în fiecare săptămână sau cel puțin o dată la două săptămâni”.

Destinată viitoarelor misiuni spațiale, inclusive de trimitere de oameni și materiale pe Lună, Starship este o rachetă masivă a cărei punere pe orbită – și acesta va face obiectul unui următor test mult așteptat – poate necesita până la 39 de motoare Raptor.

Cadență infernală pentru angajați

Modelul de afaceri al SpaceX se bazează pe ritmul infernal al lansărilor de rachete, în special pentru a construi rapid rețeaua de internet prin satelit Starlink. Acesta din urmă este o miză fianciară majoră pentru viitorul companiei în ansamblu și un plan financiar pe care însuși Musk l-a numit „fragil”.

Starlink a crescut rata de producție a antenelor pe care le vinde și le furnizează clientelei sale terestre, dar acestea s-ar putea dovedi a fi inutile dacă compania nu poate implementa, rapid și în masă, sateliții de nouă generație ai rețelei sale.

Iar dimensiunea mai modestă a rachetelor Falcon 9 face necesară recurgerea la racheta Starhip, pe care SpaceX o dorește să fie reutilizabilă: atât racheta, cât şi propulsorul său să fie capabile să aterizeze după o lansare şi să fie recuperate pentru zboruri viitoare.

„Să punem mâna cu toții”

„Pe măsură ce ne scufundăm în problemele care au urmat plecării conducerii anterioare, acestea s-au dovedit, din păcate, mult mai grave decât fuseseră raportate”, a scris Musk, făcând o referire directă la Will Heltsley, fostul șef al programului Raptor la care SpaceX, care a părăsit compania, scrie Korii/Slate.

„Trebuie să punem mâna cu toții (sic!) pentru ca să ne putem reveni din ceea ce este, sincer, un dezastru”, a sus antreprenorul.

Spaimele lui Musk- în spatele cărora se poate bănui doar încă o afacere de PR- par lipsite însă de fundament. Falimentul SpaceX este totuși puțin probabil: o companie care valorează mai mult de 100 de miliarde de dolari și căreia Morgan Stanley îi prevede un viitor financiar chiar mai luminos decât cel al Tesla, nu se va prăpădi așa curând

author avatar
Tudor Borcea