AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. Lupta Big Pharma trece la alt nivel. Se aruncă acele și...

Covid-19. Lupta Big Pharma trece la alt nivel. Se aruncă acele și se pregătesc pastilele

Covid-19. Lupta Big Pharma trece la alt nivel. Se aruncă acele și se pregătesc pastilele

Laboratorul american Merck a anunțat luni, 11 octombrie, că a solicitat autorizație de urgență în Statele Unite a pilulei sale, care, potrivit unui studiu clinic, reduce la jumătate riscurile de spitalizare și deces ale pacienților cu Covid-19.

Dacă este aprobat, acest medicament numit molnupiravir ar reprezenta o descoperire majoră în lupta împotriva pandemiei, făcând posibilă diminuarea formelor severe ale bolii.

Deja producția a început

„Consecințele extreme ale acestei pandemii solicită să acționăm cu o urgență fără precedent și acest lucru a fost făcut de echipele noastre prin depunerea acestei cereri de autorizare a molnupiravirului” către Agenția Statelor Unite pentru Medicamente, FDA, a declarat Robert Davis, șeful companiei, citat într-un comunicat.

Acest tip de tratament cu comprimate, ușor de administrat, este așteptat cu nerăbdare și văzut ca o modalitate eficientă de combatere a pandemiei.

Merck a declarat că lucrează „activ cu agențiile de reglementare din întreaga lume pentru a depune cereri de utilizare de urgență sau autorizații de introducere pe piață în următoarele luni”.

În anticipare, grupul a început deja producția la scară largă de molnupiravir și intenționează să fabrice dozele necesare pentru 10 milioane de tratamente până la sfârșitul anului. Iar Merck a făcut deja tranzacții cu unele guverne, inclusiv cu cel al SUA, care intenționează să cumpere 1,7 milioane dacă molnupiravirul ar fi aprobat, scrie Boursorama.

Un potential exploziv pe piață

Aplicarea lor poate fi dublă: atât pentru a permite persoanelor deja afectate să nu sufere de simptome grave, dar și celor care au fost în contact strâns să nu o dezvolte.

Deoarece piața este potențial imensă, mai multe laboratoare au intrat pe nișă.

Pentru cererea de autorizare, Merck se bazează pe studiul clinic pe care l-a efectuat împreună cu partenerul său Ridgeback Biotherapeutics pe persoane cu cazuri ușoare până la moderate de Covid-19 și cel puțin cu un factor de risc agravant. Ei au primit tratamentul în termen de cinci zile de la primele simptome.

Rata de spitalizare sau deces la pacienții care au primit medicamentul a fost de 7,3%, comparativ cu 14,1% la cei care au primit placebo.

Nu au fost observate decese la persoanele tratate cu molnupiravir, comparativ cu 8 din al doilea grup. Rezultatele au fost suficient de convingătoare încât un comitet independent de monitorizare a datelor, în consultare cu FDA, a decis să oprească prematur testele.

author avatar
Tudor Borcea