AcasăȘTIRI EXTERNEComisia Europeană va dicta libertatea antreprenorială. Dreptul la grevă nu mai este...

Comisia Europeană va dicta libertatea antreprenorială. Dreptul la grevă nu mai este garantat

Comisia Europeană va dicta libertatea antreprenorială. Dreptul la grevă nu mai este garantat

Instrumentul de urgență pentru piața unică (SMEI), un nou regulament pe care Comisia Europeană ar trebui să îl propună luni, 19 septembrie, este criticat de părțile interesate înainte ca aceasta să propună în mod oficial textul.

 

În timp ce asociațiile de afaceri se tem de un amestec prea mare în libertatea antreprenorială a întreprinderilor, sindicatele sunt îngrijorate de dreptul la grevă, care ar putea fi afectat în mod neașteptat de noul instrument.

Libertățile antreprenoriale vor fi afectate

Prin intermediul SMEI, Comisia dorește să facă piața unică a UE mai rezistentă la crize care ar putea pune în pericol integritatea acesteia sau aprovizionarea cu bunuri de importanță strategică.

Pentru a asigura acest lucru, Comisia va propune măsuri prin care întreprinderile ar putea fi uneori obligate să furnizeze autorităților publice informații despre lanțurile lor de aprovizionare. În situații de urgență, Comisia ar putea chiar să oblige companiile să acorde prioritate anumitor comenzi în detrimentul altora, interferând astfel cu ceea ce companiile consideră a fi libertățile lor antreprenoriale, scrie Euractiv.

Un pericol pentru credibilitatea întreprinderilor din UE?

„Este bine că, prin planurile pentru un instrument european de urgență, Comisia Europeană pune din nou accentul pe piața unică”, a declarat Thilo Brodtmann, directorul executiv al VDMA, o asociație a industriei de inginerie mecanică.

„Cu toate acestea, VDMA respinge acele elemente din instrumentul de urgență care limitează libertatea antreprenorială”, a adăugat el. În timp ce asociația este de acord cu măsurile din SMEI care ar trebui să asigure că comerțul intracomunitar rămâne deschis, aceasta respinge cu vehemență măsurile mai intruzive, în special posibilitatea Comisiei de a redefini prioritățile din registrele de comenzi ale companiilor europene.

„Acest tip de politică de criză (…) dăunează reputației Europei ca locație de afaceri și competitivității companiilor europene”, a declarat Brodtmann cu privire la dispoziția prevăzută la articolul 29 din proiectul de propunere consultat de Euractiv.

Andreas Brunsgaard, consultant senior pentru cea mai mare asociație de afaceri daneză Dansk Industri, a făcut o afirmație similară atunci când a declarat pentru organizația media daneză Watch Medier că prevederea „subminează credibilitatea companiilor europene care își respectă obligațiile contractuale față de partenerii comerciali din afara UE”. Se pare că această dispoziție va fi probabil un subiect de dispută în timpul procesului legislativ al Parlamentului European și al Consiliului UE.

Temeri privind dreptul la grevă

Sindicatele, între timp, sunt îngrijorate de un alt punct al propunerii legislative. Noul regulament ar putea, de asemenea, să abroge un regulament mai vechi, din 1998, care urmărea să elimine obstacolele din calea liberei circulații a mărfurilor pe piața unică. În mod crucial, însă, vechiul regulament avea o dispoziție care garanta în mod explicit dreptul la grevă al lucrătorilor, în timp ce în proiectul de regulament propus nu există o astfel de dispoziție.

Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) se teme acum că o grevă ar putea fi considerată o „criză” în cadrul SMEI și că acest lucru ar submina acțiunea colectivă în UE. „Respectarea drepturilor lucrătorilor este fundamentală pentru economia socială de piață a UE și nu poate fi tratată niciodată ca un obstacol în calea funcționării pieței unice”, a declarat Isabelle Schömann, secretar confederal al CES, într-o declarație de presă, solicitând Comisiei să consolideze drepturile lucrătorilor în cadrul propunerii.

Care dintre numeroasele alte prevederi ale SMEI vor fi, de asemenea, disputate va deveni evident în zilele de după 13 septembrie, când se așteaptă ca Comisia Europeană să își prezinte propunerea.

author avatar
Tudor Borcea