AcasăȘTIRI EXTERNEComisia Europeană se opune plafonului la prețul gazelor. 15 state UE pun...

Comisia Europeană se opune plafonului la prețul gazelor. 15 state UE pun în pericol acordul energetic

gazeComisia Europeană se opune plafonului la prețul gazelor. 15 state UE pun în pericol acordul energetic

Comisia Europeană a declarat celor 27 de țări membre, în cadrul unui seminar, că nu este posibil să se creeze un plafon al prețului gazelor care să nu afecteze contractele pe termen lung sau securitatea aprovizionării, au declarat două surse diplomatice citate de Reuters.

După multe certuri la un summit care a durat toată noaptea, liderii UE au convenit luna trecută să ceară Comisiei Europene să propună un plafon temporar al prețului gazelor în producția de energie și un coridor temporar pentru prețuri pentru a reduce costurile pentru consumatori.

Comisia Europeană: O plafonare extinsă a preţului la gaze naturale ar reprezenta un risc la adresa securităţii energetice

Dar un compromis între țări precum Franța, Spania și Belgia, care doresc un plafon, și tabăra condusă de germani, care se opune, a însemnat că s-au atașat condiții suplimentare, și anume ca orice plafon să nu afecteze contractele pe termen lung, să conducă la o creștere a consumului de gaze sau să provoace producătorii să redirecționeze livrările în altă parte.

Subiectul plafonării preţului gazelor naturale creează de mai multe luni diviziuni în rândul statelor membre UE, într-un moment în care acestea caută modalităţi pentru a răspunde la o gravă criză energetică care provoacă o inflaţie record şi ameninţă să arunce blocul comunitar în recesiune.

Executivul UE Comisia a oferit soluţia unui „mecanism voluntar de corectare a pieţei” în schimbul plafonării, care nu merge însă suficient de departe pentru acele ţări care solicită un plafon capabil să limiteze creşterile bruşte de preţuri.

Prin urmare, cel puţin 15 state membre UE care solicită plafonarea preţului gazelor ameninţă să blocheze celelalte elemente ale acordului energetic convenit de liderii UE la finele lunii octombrie.

author avatar
Andreea Vlad