AcasăȘTIRI EXTERNEComisia Europeană propune o plafonare temporară a preţului la gaze în UE...

Comisia Europeană propune o plafonare temporară a preţului la gaze în UE / Negocieri cu noul „Gazprom” european

Comisia Europeană propune o plafonare temporară a preţului la gaze în UE / Negocieri cu noul „Gazprom” european / Foto: printscreen

Uniunea Europeană ar trebui să instituie un plafon temporar al prețurilor la gaze până la introducerea unui nou indice al prețurilor, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața Parlamentului European.

„Introducerea unui plafon pentru gazele naturale în general este o soluție temporară până când vom avea un nou indice de preț al UE dezvoltat care să asigure o mai bună funcționare a pieței, iar Comisia a început deja să lucreze la acest lucru”, a declarat șefa executivului european, informează Reuters.

Norvegia, noul Gazprom în Europa

Ca un prim pas, gazele utilizate pentru a genera electricitate ar putea fi plafonate, a declarat von der Leyen. „Dar cred că trebuie să ne uităm și la prețurile gazelor dincolo de piața de electricitate”.

Limitarea prețurilor la gaze ar trebui să contribuie la reducerea volatilității prețurilor, a precizat ea, fără a oferi detalii suplimentare privind proiectarea plafoanelor de preț propuse.

Von der Leyen mizează, de asemenea, pe negocierea unor prețuri mai mici cu furnizorii de gaze, cum ar fi Norvegia – furnizor crucial-  și pe achizițiile comune de gaze ale țărilor UE pentru a reduce prețurile la energie.

„În continuarea acțiunii noastre, aceleași două lucruri rămân primordiale: acțiunea în unitate și acțiunea în solidaritate”, a declarat von der Leyen. Măsurile luate de țările UE ar trebui „să păstreze condiții de concurență echitabile în cadrul Uniunii Europene”, a spus ea.

Comentariile lui von der Leyen au fost făcute în contextul în care pachetul de ajutor de 200 de miliarde de euro (198,2 miliarde de dolari) al Germaniei a atras critici, deoarece alte țări din UE ar putea să nu-și permită pachete similare, și în contextul în care mai multe capitale au cerut o plafonare a prețului gazelor.

Președinta Comisiei a declarat că va detalia aceste aspecte într-o scrisoare adresată liderilor UE înainte de reuniunea la nivel înalt de două zile care va începe joi la Praga.

author avatar
Tudor Borcea
214 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger