AcasăȘTIRI EXTERNEComerț și tehnologie: SUA și Europa strâng legăturile în fața Chinei

Comerț și tehnologie: SUA și Europa strâng legăturile în fața Chinei

Oficialii americani și europeni care s-au întâlnit miercuri, 29 septembrie, la Pittsburgh, SUA, și-au arătat disponibilitatea de a coopera în domeniul comerțului și tehnologiei, în ciuda tensiunilor și divergențelor persistente și pe fondul distorsiunilor comerciale ale Chinei.

Semn că americanii vor să reia legătura pierdută de încredere, secretarul de stat Antony Blinken a participat la reuniunea TTC alături de Gina Raimondo, secretarul pentru comerț și Katherine Tai, United States Trade Representative.

Oțelul și aluminiul mai așteaptă

Din partea europeană, Valdis Dombrovskis și Margrethe Vestager, ambii vicepreședinți ai Comisiei Europene, au fost prezenți. UE și SUA au subliniat într-un comunicat comun că recunosc importanța relațiilor lor bilaterale pentru creșterea economică, în timp ce admit că există o serie de probleme de rezolvat, în special lipsa semiconductorilor.

De asemenea, ambele părți subliniază importanța drepturilor lucrătorilor, a lanțurilor de aprovizionare durabile și a luptei împotriva schimbărilor climatice. O modalitate de a se diferenția de China.

Alegerea orașului Pittsburgh din Pennsylvania, capitală siderurgică reconvertită în tehnologie, pentru a găzdui prima reuniune a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie (TTC) este simbolică, deoarece europenii și americanii sunt, de asemenea, în discuții pentru a-și soluționa disputa cu privire la oțel și aluminiu, ale căror tarife vamale înveninează relațiile comerciale bilaterale de mai bine de trei ani.

Semiconductori: reducere dependenței de Asia

În ceea ce privește lipsa globală de semiconductori, care afectează companiile de pe ambele maluri ale Atlanticului, nu se așteaptă nici un anunț concret, altul decât un impuls politic de a lucra împreună, de a schimba informații în special cu privire la capacitățile industriale europene și americane, scrie Boursorama.

Washington și Bruxelles vor să își mărească capacitățile de producție pentru a-și reduce dependența de Asia.

Înainte de a pleca în Pennsylvania, Valdis Dombrovskis a explicat că TTC a fost organizat în jurul a zece grupuri de lucru pentru a trece prin subiecte pe cât de diverse pe atât mai sensibile, inclusiv reglementarea platformelor digitale, reglementarea inteligenței artificiale (IA), controlul investițiilor străine, exporturile strategice și în special lipsa semiconductorilor.

În proiectul de rezoluție finală, UE și Statele Unite subliniază importanța IA în îmbunătățirea vieții de zi cu zi, dar „își afirmă voința și intenția (…) de a implementa sisteme inovatoare de IA care sunt de încredere și respectă drepturile omului universale și valorile democratice”.

Biden, pe linia Trump față de Beijing

Pe lângă semiconductori, practicile comerciale neloiale, cum ar fi subvențiile sau transferul forțat de tehnologie, s-au aflat în centrul discuțiilor, pe fondul politicii comerciale care urmează să fie făcută față de China.

Fără a cita Beijingul, UE și Statele Unite asigură că vor „să lucreze împreună pentru a lupta împotriva politicilor și practicilor care denaturează comerțul”. Deocamdată, administrația Biden continua politica predecesorului Donald Trump, susținând fermitatea față de Beijing.

În acest sens, Valdis Dombrovskis s-a distanțat marți, subliniind că TTC nu a fost destinat să vizeze o anumită țară.

 

author avatar
Tudor Borcea
113 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger