AcasăȘTIRI EXTERNEComediant la bază, președintele Ucrainei îl invită pe Putin pe linia frontului

Comediant la bază, președintele Ucrainei îl invită pe Putin pe linia frontului

Comediant la bază, președintele Ucrainei îl invită pe Putin pe linia frontului

Volodimir Zelenski l-a invitat pe liderul de la Kremlin să se întâlnească pentru negocieri în zona de conflict din Donbas, în pline tensiuni Kiev-Moscova-Occident.

În timp ce comunitatea internațională este îngrijorată de acumularea masivă de trupe rusești la frontiera cu Ucraina și în Crimeea, președintele ucrainean înceară – se vede treaba prin toate mijloacele – să atragă atenția și să forțeze un (ipotetic) ajutor NATO pentru Ucraina.

Într-un discurs de 13 minute, marți seară, Zelenskiy a început să se adreseze concetățenilor săi în limba ucraineană cu o explicație a crizei actuale, asigurându-i că, dacă o escaladare nu ar fi inevitabilă și Kievul nu va lovi mai întâi, nu ar trebui să fie speriați, pentru că Ucraina „este pregătită pentru război”.

Apoi Zelenski a trecut la limba rusă și s-a adresat direct lui Putin: „Odată ce președintele Federației Ruse a spus: Dacă o luptă este inevitabilă, trebuie mai întâi să loviți. În opinia mea, astăzi fiecare lider trebuie să înțeleagă că o luptă nu poate fi inevitabilă, atunci când nu este vorba de huligani, ci de război real și milioane de vieți umane. Și spre deosebire de o luptă, în urma unui război, toate părțile pierd”.

„Domnule Putin, vă propun să ne întâlnim oriunde în Donbas-ul ucrainean, unde există un război care continuă”, a declarat Zelenski, referindu-se la conflictul dintre trupele ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia, care durează din 2014.

Rușii, câtă frunză și iarbă la granița Ucrainei

Mesajul lui Zelenski a venit după ce ministrul său de Externe, Dmitro Kuleba, a avertizat că Rusia a masat 120.000 de soldați de-a lungul frontierei ucrainene – și nu va poate opri acolo. Situația îi sperie pe aliații occidentali, care se tem că este în curs o invazie. Moscova a anexat regiunea Crimeea în 2014, provocând o condamnare internațională și declanșând o luptă de mai mulți ani de-a lungul graniței dintre cele două țări.

Nădejdea lui Zelenski: „Tot Occidentul este de partea noastră”

În partea discursului său rostit în limba ucraineană, Zelenski a spus că Kievului „nu îi este frică, pentru că avem sprijinul puternic al partenerilor internaționali”. El a spus că a vorbit cu liderii Statelor Unite, Franței, Germaniei, Regatului Unit și Turciei, precum și cu  secretarul general al NATO și că toți sunt „de partea noastră”.

„Ei văd pe deplin motivele reale ale Rusiei”, a spus Zelenski, și sunt „gata să ne sprijine financiar. Sunt gata să impună sancțiuni din ce în ce mai severe și să adopte rezoluții dure”, scrie Politico.

Dar a adăugat: „În același timp, cetățenii noștri trebuie cu adevărat să înțeleagă pentru ce este pregătită lumea. Cum anume și cine ne va ajuta dacă se ignoră din nou granițele Europei centrale?”

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat, luni, că miniștrii de externe ai blocului comunitar au considerat mobilizarea militară rusă „foarte îngrijorătoare”, dar nu au luat în considerare sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei.

author avatar
Tudor Borcea
297 afisari

3 COMENTARII

  1. dar despre teritoriile romanesti pe care le detine Ucraina , dl presedinte nu zice nimic….. tace chitic…

  2. Stiind că are cele mai bune cărți în mână, Putin bate SUA, UE și Marea Britanie fără luptă, deoarece el singur este cel mai hotărât dintre toate combinațiile. Rezultatul va fi o Ucraină slăbită, o UE umilită și Biden așezat la masa negocierilor”.NU imi apartine aceasta fraza ,ci unui ziar ghiciii1…din GERMANIA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger