AcasăȘTIRI EXTERNEColonizarea spațiului ar putea duce la canibalism

Colonizarea spațiului ar putea duce la canibalism

Colonizarea spațiului ar putea duce la canibalism

Oamenii de știință avertizează că, dacă aprovizionarea cu alimente va fi suficient gândită, viitoarele misiuni spațiale îndepărtate ar putea cunoaște acte de canibalism.

Cucerirea spațiului este visul multor oameni și progresul științific ne apropie în fiecare an de această odisee. Dar ar putea fi chiar mai riscant decât ne imaginăm.

Hrana, mai importantă ca tehnologia

Viitorii coloniști spațiali s-ar putea confrunta cu dificultăți în aprovizionarea cu alimente, ceea ce i-ar putea împinge să recurgă la canibalism. Această posibilitate este subliniată de profesorul de astrobiologie de la Universitatea din Edinburgh, Charles Cockell, într-un interviu acordat Metro.

Profesorul enumeră provocările cu care s-ar confrunta astronauții dacă pământenii ar încerca să colonizeze locuri precum Luna lui Jupiter, Callisto și Luna lui Saturn, Titan.

Charles Cockell subliniază că, dacă dispozitivele agricole și de cultivare imaginate ar eșua, aprovizionarea cu hrană ar depinde numai de alimentele de pe planeta Pământ. Dar dacă coloniștii sunt prea departe – sau dacă Pământul însuși ar deveni nelocuibil-  acest scenariu ar deveni de neimaginat în oroarea lui.

Un precedent în Arctica

Charles Cockell nu caută să sperie pe nimeni, iar avertismentul său se bazează pe o situație reală, care datează din 1845. La acea vreme, echipajul lui Sir John Franklin pornit într-o misiune de a explora Arctica și a încercat „ să găsească un pasaj în nord-vestul a globului, cu nave de la sfârșitul secolului XIX care aveau cele mai sofisticate tehnologii la vremea respectivă”, spune astrobiologul.

„Aveau hrană la conserve, o inovație în 1845, dar s-au rătăcit, s-au blocat în ghețuri și s-au dedat la canibalism pentru a supraviețui”.

Prin predicția sa sumbră, Charles Cockell vrea să trimită un mesaj de avertisment. Sistemele de cultivare a hranei vor trebui testate și puse la punct pe Lună sau pe Marte, înainte de a începe colonizarea spațiului, scrie Slate.

„Dacă proiectezi 20 de oameni la câteva sute de milioane de kilometri de Pământ într-un mediu instantaneu letal, pe o Lună, trebuie să fii sigur că totul poate funcționa”, susține el. „Pentru că, dacă nu va fi cazul, totul va aluneca în dezastru destul de repede”.

 

author avatar
Tudor Borcea