Cauta

Colapsul democrației: puterea absolută capătă încrederea publicului

Încrederea publică în guvernele care conduc democrațiile lumii s-a prăbușit la noi cote negative din cauza gestionării pandemiei și pe fondul unui sentiment larg răspândit de pesimism economic, potrivit studiului Edelman Trust Barometer, realizat pe plan global.

Acest studiu, care timp de două decenii a chestionat mii de oameni cu privire la încrederea în guvernele lor, mass-media, afaceri și ONG-uri, a arătat, dimpotrivă, scoruri în creștere în mai multe state autocrate, în special China.

„Avem într-adevăr un adevărat colaps al încrederii în democraţii”, a declarat pentru Reuters Richard Edelman, directorul grupului de comunicaţii care a realizat sondajul cu participarea a 36.000 de respondenţi din 28 de ţări, în perioada 1-24 noiembrie.

Cei mai mari perdanți ai încrederii publicului faţă de sondajele similare precedente au fost instituțiile din Germania, o scădere de 7 puncte procentuale (46%), Australia, minus 6(53%), Olanda, minus 6(57%), Coreea de Sud, minus 5(42%) şi Statele Unite cu -5 puncte procentuale (43%).

În schimb, încrederea publicului în instituțiile din China a fost de 83%, în creștere cu 11 puncte, 76% în Emiratele Arabe Unite (+9) și 66% în Thailanda (+5).

Trilioanele de dolari cheltuite de cele mai bogate ţări ale lumii pentru a-şi susţine economiile în pandemie nu au reuşit să insufle un sentiment durabil de încredere, sugerează Trust Barometer.

În Japonia, doar 15% dintre respondenţi au susținut că situaţia lor şi a familiilor lor va fi mai bună peste cinci ani, în majoritatea celorlalte democraţii acest procent fiind între 20% şi 40%.

În China însă aproape două treimi dintre respondenţi s-au declarat optimişti în ce priveşte viitorul lor economic şi 80% din indieni consideră de asemenea că le va merge mai bine peste cinci ani.

Edelman a spus că nivelurile mai ridicate de încredere a publicului din China au fost legate nu doar de percepțiile economice, ci și de un sentiment mai mare de predictibilitate cu privire la politica chineză, inclusiv în privința pandemiei.

„Cred că există o coerenţă între ce se face şi ce se spune… China a avut o situaţie Covid mai bună decât SUA, de exemplu”, a menţionat el.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version