AcasăȘTIRI EXTERNECofondatorul BioNTech se teme că vaccinarea obligatorie va produce „efectul opus”

Cofondatorul BioNTech se teme că vaccinarea obligatorie va produce „efectul opus”

Cofondatorul BioNTech se teme că vaccinarea obligatorie va produce „efectul opus”

Pentru Ugur Sahin, vaccinarea este „responsabilitate individuală”. Cofondatorul companiei germane susține o abordare bazată mai degrabă pe transparență și pedagogie decât pe obligație.

Ar trebui să existe o vaccinare obligatorie pentru populație pentru a face față variantei Delta? Întrebați, fondatorii BioNTech (Ugur Sahin și Ozlem Tureci), firma din spatele unuia dintre cele mai utilizate vaccinuri împotriva Covid-19, sunt îndoielnici.

Cu forța nu iese bine

Persoanele care nu se vaccinează „ cel mai probabil vor fi infectate” cu virusul, care devine din ce în ce mai contagios, spune cofondatorul Ugur Sahin. „Următoarea generație a virusului va avea o rată de infecțiozitate de aproximativ 6-8, ceea ce înseamnă că o persoană infectată poate infecta până la 8 persoane care nu sunt imune”, avertizează el.

Vaccinarea este, prin urmare, deosebit de utilă, dar este, în opinia sa, mai presus de toate o „responsabilitate individuală”: „În opinia mea, ca medic și om de știință, obligativitatea acesteia ar putea avea efectul opus” celui căutat, spune Sahin.

Cercetătorul pledează mai degrabă pe pentru o abordare bazată pe transparență și educație, pentru a convinge oamenii de beneficiile vaccinării.

Eficient în proporție de 89%

Pe măsură ce varianta Delta umbrește perspectivele pentru vara europeană, compania BioNTech rămâne încrezătoare. Ugur Sahin și Özlem Tureci spun că fac „teste de laborator pentru a vedea dacă serul unei persoane vaccinate este capabil să protejeze și împotriva noilor variante”.

Vaccinul dezvoltat de BioNTech „are o eficacitate de aproximativ 89% împotriva maladiei simptomatice a variantei Delta, la două săptămâni după vaccinarea completă ”, subliniază Ugur Sahin, care citează rezultatele unui studiu britanic.

Cu toate acestea, protecția anticorpilor poate scădea în timp, dar scutul oferit de „celulele T este mult mai stasbil. Trebuie să dureze mai mult, poate chiar ani de zile” , spune cercetătorul.

Un vaccin „adaptat” la varianta Delta

Compania este acum capabilă să își adapteze vaccinul pentru a-l face mai eficient împotriva noilor variante care vor apărea, spun fondatorii săi. Un prim lot de vaccin „adaptat” la varianta Delta a fost, de asemenea, proiectat de BioNTech, în „câteva săptămâni”, scrie Le Figaro.

Testele clinice ar trebui să înceapă „în august”, avansează Özlem Tureci. Un „proces adaptat” face posibilă fabricarea unui nou vaccin „ în termen de o sută de zile”, notează Ugur Sahin. BioNTech urmărește mutațiile virusului și intenționează să producă șase miliarde de doze de vaccin între 2021 și 2022.

O a treia doză, „foarte probabil utilă”

„Nu trebuie să vă fie frică de varianta Delta ”, adaugă cercetătorul, dar poate fi necesară o „vaccinare de rapel” pentru a întări apărarea imună împotriva acestei tulpini mai contagioase.

Özlem Tureci o consideră o a treia doză „foarte probabil utilă”. Cu toate acestea, chestiunea calendarului rămâne incertă, astfel încât această doză să fie administrată, dacă este necesar, la cel mai bun moment.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
562 afisari

2 COMENTARII

  1. Fondatorii BionTech doi turci?? în Germania..Pai daca tot ma infectez vaccinat la ce dreacu sa mai ma vaxinez bă?? Ca sa fac infarct sau tromboza,AVC? M-oi îmbolnavi nu mă voi îmbolnavi de covideala da de infarct sau AVC ma duc sigur!! Faptele arata ca cei vaccinati cu seru experimental mor mai spre repede inainte decit cei ce n-o fac!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger