AcasăȘTIRI EXTERNECod roșu în China, Covid-19 lovește iar orașul Wuhan, epicentrul pandemiei. 800.000...

Cod roșu în China, Covid-19 lovește iar orașul Wuhan, epicentrul pandemiei. 800.000 de oameni, în lockdown / Casele și străzile sunt sigilate

Cod roșu în China, Covid-19 lovește iar orașul Wuhan, epicentrul pandemiei. 800.000 de oameni, în lockdown / Casele și străzile sunt sigilate

Autoritățile din China au pus sub carantină o parte din orașul Wuhan, epicentrul pandemiei Covid-19, la aproape trei ani de la apariția primului caz.

Mai multe orașe din China, de la Wuhan, în centrul țării, până la Xining, în nord-vest, dublează măsurile de limitare a Covid-19, sigilând clădiri, închizând cartiere și punând milioane de oameni în dificultate, în încercarea de a opri focarele.

800.000 de oameni, blocați în case

China a raportat joi o a treia zi consecutivă de peste 1.000 de cazuri noi de Covid-19 la nivel național, o cifră modestă în comparație cu zecile de mii de cazuri pe zi care au dus la o închidere totală a metropolei Shanghai, la începutul acestui an, dar suficientă pentru a declanșa mai multe restricții în întreaga țară.

Orașul Wuhan, locul primului focar de Covid-19 din lume la sfârșitul anului 2019, a raportat aproximativ 20 până la 25 de noi infecții pe zi în această săptămână. Orașul a înregistrat 240 de cazuri în ultimele 14 zile. Autoritățile locale au ordonat ca peste 800.000 de persoane dintr-un district să rămână acasă până la 30 octombrie, informează The Guardian.

Wuhan a suspendat, de asemenea, vânzarea de carne de porc în unele părți ale orașului, potrivit imaginilor și postărilor de pe rețelele de socializare, după ce autoritățile au declarat că un caz de Covid-19 a fost legat de lanțul local de aprovizionare cu carne de porc.

Guangzhou, al patrulea cel mai mare oraș din China după producția economică, și capitala provinciei Guangdong, a sigilat joi mai multe străzi și cartiere și a ordonat oamenilor să rămână în casele lor, deoarece noi zone au fost considerate de mare risc în contextul unei reapariții a Covid-19 care a persistat în a patra săptămână.

În Xining, capitala provinciei Qinghai, postările de pe rețelele de socializare indicau penuria de alimente și inflația prețurilor la bunurile esențiale, în timp ce autoritățile sanitare din orașul cu 2,5 milioane de locuitori se grăbeau să limiteze o revenire a epidemiei după vacanța de o săptămână de la începutul lunii octombrie, cu ocazia Zilei Naționale. „Pentru a reduce riscul de transmitere, unele magazine de legume și fructe au fost închise și puse în carantină”, a declarat miercuri un oficial guvernamental din Xining.

Politica „zero Covid” distruge economia

Numărul de cazuri de coronavirus din China a rămas mic în comparație cu standardele globale, dar măsurile sale ultra-stricte de limitare a numărului de cazuri împotriva variantei Omicron, extrem de transmisibilă, au cântărit puternic asupra celei de-a doua economii din lume și au zguduit piețele financiare.

Alte orașe mari din China, inclusiv Datong și Xi’an, au pus în aplicare noi restricții în această săptămână pentru a ține în frâu focarele locale. În Beijing, parcul tematic Universal Resort a fost închis miercuri după ce cel puțin un vizitator a fost testat pozitiv la coronavirus. În Zhengzhou, a existat un focar la o fabrică care are aproximativ 300.000 de angajați și este cunoscută ca fiind cel mai mare producător de iPhone-uri din lume.

 

 

 

China a promis în repetate rânduri că își va menține politica de toleranță zero față de Covid-19 și că va pune în aplicare ceea ce autoritățile spun că sunt măsurile necesare pentru a limita virusul.

author avatar
Tudor Borcea
407 afisari