AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. Un sat din Sicilia are o rată de vaccinare de 104%!

Covid-19. Un sat din Sicilia are o rată de vaccinare de 104%!

Covid-19. Un sat din Sicilia are o rată de vaccinare de 104%!

Este o curiozitate statistică care îl încântă pe primarul din Palazzo Adriano. În acest sat italian din Sicilia, la sud de Palermo, rata de vaccinare ajunge la nu mai puțin de 104% din populație. 

Viața comunitară a acestui mic sat sicilian i-a împins pe locuitori să construiască o rețea de ajutor reciproc și prevenție.

O astfel de rată de vaccinare le-ar face verde de invidie pe alte orașe și guverne europene, care se luptă să-și revitalizeze campaniile de vaccinare, și cu atât mai mult cu cât a treia doză a apărut în dezbateri și seringi.

Campanie ca la șezătoare

Această rată de vaccinare excepțional de mare se datorează metodei de calcul utilizate de autoritățile sanitare italiene, care folosesc populația oficială a unui oraș sau sat pentru a determina procentul de locuitori vaccinați. În consecință, această rată poate depăși 100% dacă acolo sunt vaccinați un număr considerabil de nerezidenți.

„Pare o statistică imposibilă. Dar, de fapt, la Palazzo Adriano, locuitorii care locuiesc în satul nostru, chiar dacă nu sunt rezidenți oficiali, au fost vaccinați, la fel ca și alți oameni care locuiesc în satele învecinate”, a afirmat primarul, Nicolò Granà.

Cu puțin peste 2.100 de locuitori, Palazzo Adriano, situat pe versanții Monte delle Rose, are o populație relativ în vârstă, cu o vârstă medie de 48,2 ani, cei mai tineri având tendința de a se muta în orașe mai mari.

Salvatore Spata, în vârstă de 54 de ani, consilier cultural satesc, spune ca vaccinarea a fost făcută ca „o campanie extraordinară de gură în gură”, de care a profitat comunitatea, și de adunările obisnuite din piața centrală din sat.

O populație vulnerabilă

„Noi am profitat de relațiile strânse dintre rude și prieteni pentru a răspândi campania de vaccinare. Trebuia doar să informăm fiecare persoană întâlnită, amintindu-i să fie vaccinată, iar a doua zi, rudele ei se și prezentau la laborator pentru injecție”.

Pentru a răspunde preocupărilor legate de vaccin, municipalitatea a creat un grup WhatsApp pentru  a discuta cu sătenii. „În acest grup am răspuns la știri false și am liniștit oamenii cu privire la siguranța vaccinului”, explică primarul, care subliniază că, fără o astfel de campanie, o mare parte din locuitorii în vârstă ai satului ar fi murit fără îndoială de Covid-19.

Oamenii au înțeles că, odată cu vaccinuri, au creat un scut care le-ar proteja comunitatea, salvând însăși supraviețuirea satului, scrie Slate.

În Italia, mai multe sate mici au atins deja rate de vaccinare apropiate de 100%: este cazul Brinzio, în nordul Lombardiei, unde sunt vaccinați 97% din cei 789 de locuitori ai săi, sau Premana, în provincia Lecco, care și-a văzut cei 2.000 de locuitori vaccinați.

author avatar
Tudor Borcea
783 afisari

2 COMENTARII

  1. Asta nu e nimic ,cunosc eu o tara vaccinata cu trei doze deci rata e 300%Asa ca esti in urma.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger